Nyitókép: en.hromadske.ua

 

A svájci ügyészség vádat emelt pénzmosás miatt két korábbi ukrán politikus ellen. A helyi sajtó szerint az eset egy szélesebb, nemzetközi korrupciót ügy része, melybe a nyomozók szerint a cseh Škoda JS is érintett. A Škoda a ČTK cseh hírügynökség megkeresésére azt mondta, hogy nem történt velük szemben semmilyen vádemelés.

 

„A Škoda JS ebben a konkrét ügyben nem szerepel gyanúsítottként, és vádat sem emeltek ellene. 2014-től mindenben a vizsgálati szervek rendelkezésére állunk úgy Csehországban, mint Svájcban és Ukrajnában is,”

 

reagált Jan Stolár, a cseh vállalat szóvivője.

 

 hirdetes_810x300  

Mykola Martynenko exképviselő és egy másik férfi, akinek kilétét Svájc nem tette közzé, egy 2,8 millió eurós pénzmosási ügyben érintett egy svájci és egy Panamában bejegyzett vállalaton keresztül.

 

A vád szerint Martynenko kenőpénzért biztosított ukrán állami megrendeléseket a Škoda JS számára az ukrán atomerőművekbe az Energoatomon keresztül. A volt politikus tagadja a vádakat.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Mykola Martynenko, skoda JS
Mykola Martynenko. Kép: antac.org.ua/

 

Martynenko Arsenij Jaceňuk korábbi miniszterelnök közeli szövetségese volt. 1998 és 2016 között volt parlamenti képviselő, de három évvel ezelőtt márciusban visszaadta mandátumát, miután korrupcióval vádolták. Akkoriban úgy beszéltek róla, mint a Jaceňuk vezette Népi front pénztárosáról.

 

Martynenko állítólag Petro Porošenko volt államfő közeli munkatársaként is ismert, a rendelkezésre álló információk alapján ő felelt az energiapolitikáért az ukrán parlamentben egészen addig, amíg a korrupciós vád miatt távozni nem kényszerült.

 

Svájc az ottani sajtó szerint 2013 óta dolgozik az ügyön.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!