Hirdetés (X)

Külügyek

Svájc beperelte Ukrajnát. A vád: korrupció. Az ügyben a cseh Škoda is érintett

A vád szerint Martynenko kenőpénzért biztosított ukrán állami megrendeléseket a Škoda JS

Nyitókép: en.hromadske.ua

 

A svájci ügyészség vádat emelt pénzmosás miatt két korábbi ukrán politikus ellen. A helyi sajtó szerint az eset egy szélesebb, nemzetközi korrupciót ügy része, melybe a nyomozók szerint a cseh Škoda JS is érintett. A Škoda a ČTK cseh hírügynökség megkeresésére azt mondta, hogy nem történt velük szemben semmilyen vádemelés.

 

“A Škoda JS ebben a konkrét ügyben nem szerepel gyanúsítottként, és vádat sem emeltek ellene. 2014-től mindenben a vizsgálati szervek rendelkezésére állunk úgy Csehországban, mint Svájcban és Ukrajnában is,”

 

reagált Jan Stolár, a cseh vállalat szóvivője.

 

Mykola Martynenko exképviselő és egy másik férfi, akinek kilétét Svájc nem tette közzé, egy 2,8 millió eurós pénzmosási ügyben érintett egy svájci és egy Panamában bejegyzett vállalaton keresztül.

 

A vád szerint Martynenko kenőpénzért biztosított ukrán állami megrendeléseket a Škoda JS számára az ukrán atomerőművekbe az Energoatomon keresztül. A volt politikus tagadja a vádakat.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Mykola Martynenko, skoda JS
Mykola Martynenko. Kép: antac.org.ua/

 

Martynenko Arsenij Jaceňuk korábbi miniszterelnök közeli szövetségese volt. 1998 és 2016 között volt parlamenti képviselő, de három évvel ezelőtt márciusban visszaadta mandátumát, miután korrupcióval vádolták. Akkoriban úgy beszéltek róla, mint a Jaceňuk vezette Népi front pénztárosáról.

 

Martynenko állítólag Petro Porošenko volt államfő közeli munkatársaként is ismert, a rendelkezésre álló információk alapján ő felelt az energiapolitikáért az ukrán parlamentben egészen addig, amíg a korrupciós vád miatt távozni nem kényszerült.

 

Svájc az ottani sajtó szerint 2013 óta dolgozik az ügyön.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket