Nyitókép forrása: mideastdiscourse.com

 

Legalább 25 ezer szíriai polgár menekült Idlib szír tartományból Törökország felé, miután az elmúlt napokban a szír kormányerők közösen az orosz légierővel fokozták a légicsapások intenzitását a régióban. Idlib jelenleg a nyugattal szövetséges „ellenzéki szír erők” kezén van. Néhány nappal ezelőtt egy 50 ezer fős menekülttömeg érte el a török-szír határt. 

 

Ankara újabb menekülthullámtól tart. Idlib tartományban 3 millió szíriai él, akik bármikor elindulhatnak a harcok elől menekülve Törökország irányába. Törökország területén jelenleg 3,7 millió szír menekült tartózkodik, ellátásukhoz Ankara nemzetközi segítséget követel – részben kap is, hogy ne engedje tovább a menekülteket Európa irányába Brüsszel több milliárd euróval támogatja a menekültek ellátását.

 

Az amerikai hivatalos közlések szerint a szír kormányerők és az orosz vadászgépek csapásaiban több száz ember vesztette életét idén. Bassár el-Aszad szír elnök korábban azonban határozottan kijelentette, hogy mindenképp ellenőrzése alá akarja vonni a stratégiai jelentőségű Idlib tartományt.

 hirdetes_400x285  

 

Közben a török hírközlések szerint csütörtökön 50 ezer szír menekült érte el a török határt, majd újabb 25 ezer indult útnak észak felé a biztonságot jelent Törökország felé.

 

Az orosz-szír hadműveletek miatt az év eleje óta 205 ezer ember hagyta el az otthonát, eddig többségében belső migrációban mozogtak (nem lépték át az ország határait), de jelentős részük a törökök által ellenőrzött Északkelet-Szíriát célozták meg.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!