Nyitókép forrása: sunlive.co.nz

 

Már 19-re nőtt a decemberi új-zélandi vulkánkitörés halálos áldozatainak száma, miután egy újabb, súlyos égési sérülésekkel kezelt áldozat hunyt el a kórházban vasárnap este. Jelenleg 25 sérült életéért küzdenek az orvosok.

 

Az egyébként lakatlan, de népszerű turistacélpont Fehér-szigeten a tűzhányó kitörésekor, december 9-én 47 ember tartózkodott. Tizenhárman azonnal meghaltak, két ember holttestét továbbrea sem találják, a hatóságok szerint az erupció utáni viharban elragadhatta őket a tenger.

 

Az első kitörés után a mentőegységek 4 napig nem közelíthették meg a szigetet, mert nagyon nagy volt a valószínűsége egy újabb erupciónak. Végül azonban a hatóságok úgy döntöttek, vállalják a rizikót, és elmentek a holttestekért.

  hirdetes_300x300   

 

Az ügyben továbbra is sok a kérdés. A tragédia utáni napokban rengeteg bírálat érte az új-zélandi geológiai központot, amiért nem jelezte előre a kitörést – egyébként a tudomány mai állása szerint lehetetlen nagy pontossággal előrejelezni a vulkánkitörést, legfeljebb a valószínűségét lehet megsaccolni. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az állami GeoNet szeizmológiai megfigyelőközpont már november 18-án kettes fokozatúra növelte a kitörési figyelmeztetést. Adódik tehát a kérdés, mit kerestek ott turisták az emeltszintű figyelmeztetés ellenére.

 

TheGuardian, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!