Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Jobban bíznak a németek Emmanuel Macron francia államfőben, mint saját kormányuk vezetőjében, Angela Merkelben – mutatta ki egy szerdán ismertetett közvélemény-kutatás.

 

A Berliner Morgenpost című lap hírportálján ismertetett adatok szerint a németek szűk többsége, 53 százaléka nagyon bízik Angela Merkelben, 44 százaléka pedig kevéssé.

 

A francia elnök iránti bizalom viszont erősebb, a bizalmatlanság pedig kevésbé jellemző, mint a német kancellár esetében – jelzi a Kantar közvélemény-kutató társaság felmérése, amely szerint a németek 57 százaléka nagyon bízik Emmanuel Macronban, 32 százaléka pedig kevéssé.

 hirdetes_810x300  

 

A kutatásban még öt vezető külföldi politikus németországi megítélését vizsgálták. Macron és Merkel után, a harmadik helyen Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, a szeptemberben tartott ausztriai parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője áll, aki iránt a németek 33 százaléka nagy, 41 százaléka pedig csekély bizalommal viszonyul.

 

A negyedik Vlagyimir Putyin orosz elnök, őt 26 százalék tartja jelentős bizalomra méltó politikusnak, 67 százalék pedig kevéssé bízik meg benne.

 

Az ötödik helyen Boris Johnson brit kormányfő áll, akinél ugyanez az arány 12:71, majd Recep Tayyip Erdogan török államfő következik 6:86-os aránnyal. Az utolsó Donald Trump amerikai elnök, akiben szintén a felnőtt németországi lakosság csupán 6 százaléka bízik erősen, míg 89 százalék inkább más politikust tüntetne ki a bizalmával.

 

Hasonló eredményeket mutatott ki egy másik, ugyancsak szerdán ismertetett felmérés, amely szerint a németek legnagyobb része úgy véli, Donald Trump nagyobb veszélyt jelent a világbékére, mint az észak-koreai rezsim vezetője, az orosz elnök, Irán vallási és politikai vezetője és a kínai államfő.

 

A YouGov közvélemény-kutató intézet adatai szerint a németek 41 százaléka szerint a vizsgált öt politikus közül Donald Trump fenyegeti leginkább a világ békéjét. A második helyen, 17 százalékkal Kim Dzsong Un áll, aki a többi között az úgynevezett legfőbb vezető tisztségét tölti be Észak-Koreában. A harmadik helyen, holtversenyben, egyaránt 8 százalékkal Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ali Hamenei iráni ajatollah következik, majd Hszi Csin-ping kínai államfő, 7 százalékkal.

 

A YouGov felmérésében 2024 embert kérdeztek meg, december 16-18. között. A Kantar kutatásában 1014 embertől vettek fel adatokat, december 12-től 19-ig. Mindkét felmérés a felnőtt lakosságra reprezentatív.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!