Nyitókép: fr24news.com

 

A párizsi operaház előtt fehér tütüben a Hattyúk tava egyes jeleneteit eltáncolva tiltakoztak kedd este a balerinák Emmanuel Macron elnöknek a kedvezményes nyugdíjukat érintő tervei ellen.

 

A Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretében a táncosok nézők százai előtt adták elő mintegy 20 perces rögtönzésüket, „A kultúra veszélyben van” feliratú molinók előtt.

 

 hirdetes_810x300  

A párizsi balettművészek nyugdíjkedvezményei a 17. századig nyúlnak vissza. Ezek egyike, hogy 42 éves korukban öregségi nyugdíjba vonulhatnak, két évtizeddel korábban, mint egy átlagos dolgozó.

 

Nyugdíjkedvezményüket veszély fenyegeti, ha bevezetik a nyugdíjrendszer egységesítésre vonatkozó és annak igazságosabbá tételére hivatott reformot, amelynek értelmében a dolgozók 64 éves korukban mehetnek nyugdíjba, és kiegyensúlyozzák a nyugdíjköltségvetést.

 

„A klasszikus táncot nyolcéves korunkban kezdjük el. Kamaszkorunk végére már visszatérő bántalmaink vannak”

 

– mondta Héloise Jocqueviel balerina.

 

„Mire elérjük a 42 éves kort, már ízületi gyulladástól, csontkopástól, sérvektől szenvedünk, sőt egyes esetekben csípőprotézisünk van”.

 

„Negyvenkét évesen is nehéz megtartani a kiváló színvonalat, de 64 évesen lehetetlennek tűnik”

 

– tette hozzá.

 

A táncosok szintén részt vettek a közszolgálati dolgozók december 5. óta tartó sztrájkjában, a Comédie Francaise színészeivel együtt. Előadások tucatjai maradtak el. A párizsi operaház közölte, hogy közel nyolcmillió euróval csökkent a jegyárakból származó bevétele.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!