Melinda, Vivien
  • HUF: 362.94
  • USD: 1.13
  • -1 °C
  • 6 °C
Külügyek

Zelenszkij magyarul is megszólalt újévi köszöntőjében, reagált a magyar külügy is

"Nincs olyan a mi útlevelünkbe írva, hogy rendes vagy rendetlen ukrán" - jegyezte meg az ukrán elnök

Nyitókép: twitter.com/@EurAlmanac

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magyarul is megszólalt első újévi köszöntő beszédében, amelyben összefogásra biztatta honfitársait.

 

A kedd éjfél után sugárzott beszédében Zelenszkij arra kérte az ukránokat, hogy őszintén gondolkodjanak el azon, kik ők, majd példaként felsorolt számos tipikus élettörténetet. Majd rátért a különböző nyelveket beszélőkre, köztük példaként hozva fel Beregszász lakóját, aki – mint magyarul mondta -, “őrzi anyanyelvét”. Mint fogalmazott, mindannyian ukránok, “nem tökéletesek és nem szentek, pusztán csak emberek”. “Nincs olyan a mi útlevelünkbe írva, hogy rendes vagy rendetlen ukrán” – jegyezte meg.

 

Hangsúlyozta, hogy a különbözőségek ellenére egyformán tiszteli mindenki a nemzet nagyjait, és ez az, ami egyesíti az ukránokat: ugyanúgy örülnek egy gyermek születésének, és “éppúgy sírtak az örömtől orosz- és ukránajkúak, amikor az Oroszországban bebörtönzött haditengerészek más foglyokkal együtt hazatérhettek”.

 

“Történelmünkben nem kevés olyan epizód van, amely minket egyesít. Időszakonként megtanultunk egységben élni” – emlékeztetett. Végezetül arra kérte az ukránokat, hogy egymás iránt legyenek tisztelettel, tekintettel az egymás közti különbségekre.

 

Zelenszkij köszöntőjére a magyar külügyi tárca is reagált. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar kormány az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt.

 

“Fontos és szép gesztusnak tartjuk, hogy az ukrán elnök magyarul is beszélt újévi köszöntőjében, egyben reméljük, hogy szavait mihamarabb tettek is követik, és az ukrán parlament úgy módosítja majd az oktatásról és a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvényeket, hogy azzal visszaadják a kárpátaljai magyaroktól korábban elvett jogokat”

 

– hangsúlyozta a miniszter

 

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a magyar kormány készen áll a magas szintű párbeszédre, és a továbbiakban is készen áll megadni minden segítséget ahhoz, hogy Ukrajna minél gyorsabban fejlődhessen.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket