Lőrinc
  • HUF: 346.28
  • USD: 1.18
  • 22 °C
  • 32 °C
Külügyek

Hillary Clintont a belfasti Queen’s Egyetem kancellárjává nevezték ki

Először lesz női kancellárja az intézménynek

Nyitókép forrása: BBC.com

 

Hillary Clinton volt amerikai külügyminisztert és a Demokrata Párt  korábbi  elnökjelöltjét a belfasti Queen’s Egyetem kancellárjává nevezték ki. Ezt az amerikai politikus közleményben hozta nyilvánosságra csütörtökön. 

 

Hirdetés(x)

A közleményben Clinton “nagyszerű” és “kiváltságos” ténynek minősítette a felkérést, s emlékeztetett arra is, hogy régóta “gyengéd szeretettel” viseltetik Észak-Írország iránt. Személyében először lesz női kancellárja az intézménynek.

 

A kinevezés azonnali hatályú és öt esztendőre szól.

 

Hillary Clinton az egyetem 11. kancellárja lesz. Elődje, Tom Moran tavaly hunyt el.

 

A kancellári megbízatás többnyire reprezentációs feladatokkal jár, például a diplomaosztó ünnepségek vezetése, vagy az egyetem képviselete külföldön. Hillary Clinton, akinek az egyetem 2018-ban tiszteletbeli címet is adományozott, egyben az alkancellár, Ian Greer professzor tanácsadója is lesz.

 

Hillary és férje,  Bill Clinton korábbi elnök kapcsolata Észak-Irországgal több évtizedes múltra tekinthet vissza. Bill Clinton volt az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki 1995-ben látogatást tett Észak-Írországban. Elnökként bekapcsolódott az északír béketárgyalásokba és jórészt neki is köszönhető, hogy az 1994-ben kötött tűzszünetet követően, 1998-ban sikerült aláírni az évtizedekig tartó véres ellenségeskedést lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodást.

 

Hillary Clinton többször járt Észak-Írországban, konferenciákon és különböző rendezvényeken tartott előadást.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket