Vilma
  • HUF: 364.49
  • USD: 1.13
  • 0 °C
  • 5 °C
Külügyek

Katalán válság – A belga bíróság felfüggesztette a katalán vezetők elleni bírósági eljárást

Puigdemont is megerősítette a hírt

Nyitókép: twitter.com/Krstna12

 

Az illetékes  belga bíróság  csütörtökön  felfüggesztette Carles Puigdemont és Antoni Comin katalán szakadár vezetők spanyol  kiadatási kérelmével kapcsolatos bírósági eljárást.

 

“A belga igazságszolgáltatás elismeri mentelmi jogunkat és úgy határozott, hogy felfüggeszti a letartóztatási és kiadatási  eljárást” – erősítette meg maga Puigdemont Twitter-üzenetében.

 

Hozzátette azt is, hogy Spanyolországnak is el kell ismernie a mentelmi jogot és ebből kifolyólag szabadon kell engednie Oriol Junqueras volt katalán alelnököt, aki jelenleg a rá kiszabott börtönbüntetést tölti a spanyol fővárosban.

 

 

Simon Bekaert,  a katalán politikusok védőügyvédje a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a bíróság visszavont minden korlátozást a politikusok szabadságára vonatkozóan.

 

“A belga igazságszolgáltatás úgy döntött, hogy amíg az Európai Parlament elismeri a politikusok mentelmi jogát, addig a kiadatásukkal kapcsolatos bírósági eljárás nem folytatódhat”

 

tette hozzá Bekaert.

 

A belga bíróság azután határozott így a bírósági eljárás felfüggesztéséről, hogy az Európai Unió Bírósága 2019.  december 20-án azt az ítéletet hozta, hogy minden megválasztott EP-képviselőknek minden esetben joguk van mandátumuk betöltéséhez, így mentelmi joguk gyakorlásához is. Az unió bírósága ezt a döntést eredetileg Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes ügyében hozta meg.

 

Tavaly  májusban  mindhárom katalán politikust az Európai Parlament képviselőjévé választották.

 

A volt katalán elnök és Antoni Comin, a katalán kormány egészségügyi minisztere 2017 szeptembere óta Belgiumban tartózkodik, miután az alkotmányellenes népszavazás miatt hazájukban büntetőeljárást indítottak ellenük lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket