Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

 

Megállapodott a kormányalakításról a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek – jelentette be szerda este Sebastian Kurz, az ÖVP listavezetője, volt kancellár.

 

Sikerült eredményt elérnünk a koalíciós tárgyalásokon; sikerült áttörést elérnünk és megegyeznünk a tartalmi kérdésekben” – mondta Kurz. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi év politikailag eseménydús volt; ezek között említette, hogy a szeptember 29-i parlamenti választásokon két párt, az ÖVP és a Zöldek jelentősen megerősödött.

 

 hirdetes_300x300  

Nagy kihívást, nagy felelősséget” jelentett számukra az eredmény, ezért azonnal megkezdték a puhatolózó koalíciós tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyekkel – választási eredményük alapján – lehetséges lett volna a kormányalakítás. A Szabadságpárt viszont eredménye alapján nem érezte magát elég erősnek ahhoz, hogy részt vegyen a kormányzati munkában, ezért az ÖVP úgy döntött, hogy a Zöldekkel kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat – mondta Kurz.

 

Nem volt egyszerű, mert a két párt programja tartalmilag nagyon eltérő” – értékelte a tárgyalásokat, amelyeken, mint mondta, „kitűnő eredményt” értek el, sikerült mindkét párt programjából a legjobb elemeket átemelni a kormányprogramba, és ezzel mindkét párt tartja választási ígéreteit is.

 

Példaként említette, hogy míg a Zöldek számára központi kérdés a klímaváltozás elleni küzdelem és az átláthatóság, a Néppárt adócsökkentést ígért, valamint következetes intézkedéseket az illegális migráció és a politikai iszlám elleni fellépésben. Ezek egyaránt benne lesznek a kormányprogramban – húzta alá.

 

Sikerült áthidalni az ellentéteket, sikerült hidakat építeni” – mondta Werner Kogler, a Zöldek listavezetője. A politikus hangsúlyozta: Ausztriának egész Európában és nemzetközi viszonylatban is éllovasnak kell lennie a klímavédelemben, de hangsúlyos egyebek mellett az adórendszer átalakítása, a társadalmi egyenlőség és összetartás erősítése is. „Ausztria jövőjéről és az osztrák nép iránti felelősségről van szó” – fogalmazott.

 

A megállapodást szombaton még a zöldek mintegy 300 küldöttből álló kongresszusának is jóvá kell hagynia. Ha létrejön a „fekete-zöld” kormánykoalíció, akkor Ausztria történetében első alkalommal alakítanak szövetségi kormányt a konzervatívok a zöldekkel.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!