Nyitókép forrása: cnn.com

 

A nyári időjárás enyhülése és az eső besegített az ausztrál tűzoltóknak a szeptember óta tartó tűzvész elleni harcban, de messze vannak még a harc végétől. Az egyébként teljesen kimerült önkéntes tűzoltók folytatják a növényzet felszámolását az előre meghatározott helyszíneken, hogy így tartóztassák fel a lángokat.

 

Ausztráliában a hőmérséklet 40 fok körül mozog, és bár az átmeneti eső sokat segített, több tucat tűzfészek fölött még mindig nem sikerült átvenni az irányítást. És ha ez nem lenne elég, vannak olyan kiterjedésű tüzek, amelyek eloltása technikailag lehetetlen. Realitássá vált a pesszimista forgatókönyv is, hogy az Új-Dél-Wales-i és a Viktória államban lévő tüzek összeérnek, és egy minden eddiginél nagyobb, megállíthatatlan „megatűzvészt” hozna létre.

 

Erdőtüzek elhelyzkedése Ausztráliában December 26-án. Forrás: CNN.com

 

 hirdetes_810x300  
Csehország nagyságú területet emésztett fel

 

Az ausztrál erdőtüzek hatalmas, nagyjából 73 ezer négyzetkilométernyi területet emésztettek fel. Ez alig marad el Csehország kiterjedésétől. Az ország minden állam érintett. A lángok átgázoltak az erdőkön, a szavannákon, a nemzeti parkokon. Néhány nagy ausztrál város is érintett volt, mint Melbourne vagy Sydney.

 

Egyes külvárosokban a tűz házakat rongált meg vagy tett tönkre, a nagyvárosok belsejét pedig sűrű füst lepte el. Decemberben például  Sydneyben a levegő szennyezettségének mértéke 11-szer haladta meg a „veszélyességi” értéket.

 

SYDNEY, AUSTRALIA – DECEMBER 10: Smoke haze is seen over Bondi Beach as the air quality index reaches higher than ten times hazardous levels in some suburbs on December 10, 2019 in Sydney, Australia. Dangerous smoke haze hangs over the city as the New South Wales fire danger risk is raised from ‘very high’ to ‘severe’. (Photo by Jenny Evans/Getty Images)

 

Mi okozta a tüzet

 

Ausztráliában még csak most kezdődött a nyári szezon, és a nyár januárban és februárban tombol igazán, de már most rendkívüli hőség uralkodik az országban. Nem a mostani a legsúlyosabb ilyen katasztrófa a történetében (a 2009-es Fekete Szombaton 173 ember halálát okozta a bozóttűz Victoriában), de körülményeket tekintve mégis a legdurvábbnak számít.

 

Hatalmas kiterjedése mellett a szokatlanul száraz és meleg időjárás miatt is más, mint a korábbi tüzek, ráadásul teljesen más mértékű logisztikai kihívásokkal szembesültek a tűzoltók, mint eddig bármikor. Egyszerűen nem jutottak el mindenhova, ahol szükség lett volna rájuk.

 

A tüzet elsősorban természeti csapásnak tekinthetjük. A magas hőmérséklet az erős szél és a száraz időjárás miatt kiszikkadt növényzet a legtöbbször egy kósza villámtól kapott lángra. A Victoria állambeli East Gippslandben Decemberben sok ilyen eredetű tűz indult útjára, amelyek mindössze 5 óra alatt 20 kilométert tettek meg.

 

Persze emberi ostobaság is közre játszott néhány esetben. Decemberben tartóztatott le az ausztrál rendőrség egy 19 éves önkéntes tűzoltót szándékos gyújtogatás miatt – így akart magának munkát szerezni és elismerést szerezni.

 

The remains of burnt out buildings are seen along main street in the New South Wales town of Cobargo on December 31, 2019, after bushfires ravaged the town. – Thousands of holidaymakers and locals were forced to flee to beaches in fire-ravaged southeast Australia on December 31, as blazes ripped through popular tourist areas leaving no escape by land. (Photo by SEAN DAVEY / AFP) (Photo by SEAN DAVEY/AFP via Getty Images)

 

Emberek ezrei maradtak fedél nélkül

 

Atüzek leginkább Új-Dél-Walest sújtották. Csak ott 1588 otthon semmisült meg, további 650 megrongálódott. Országos szinten 2000 ház vált teljesen a lángok martalékává. A Csehország kiterjedésű pusztítás egyébként négyzetkilométer tekintetében súlyosabb, mint a tavalyi amazonasi tűzvész, vagy a kaliforniai bozóttüzek. Az előbbi 70 ezer négyzetkilométeren, az utóbbi 1000 négyzetkilométeren tarolt.

 

Az ausztrál katasztrófa halálos áldozatainak száma 24 (más források szerint 25), köztük két önkéntes tűzoltóval, akik mentési munkálatok közben vesztették életüket. A 32 éves Geoffrey Keaton és a 36 éves Andew O-Dwyer az erős szélben és a rossz látási viszonyok miatt autójukkal lesodródtak az útról és egy fának csapódtak, Sydneytől délnyugatra, Buxton városánál. Három másik tűzoltó is megsérült a balesetben.

 

Jelenleg több mint 2000 tűzoltó küzd a lángokkal, de sok helyre nem jut el a szükséges technika. Az asdzrál kormányzat 2 milliárd ausztrál dollárt (cca. 1,23 milliárd euró) különítettek el a válsághelyzet kezelésére, többek között oltási eszközök beszerzésére.

 

Firefighters hose down trees as they battle against bushfires around the town of Nowra in the Australian state of New South Wales on December 31, 2019. – Thousands of holidaymakers and locals were forced to flee to beaches in fire-ravaged southeast Australia on December 31, as blazes ripped through popular tourist areas leaving no escape by land. (Photo by SAEED KHAN / AFP) (Photo by SAEED KHAN/AFP via Getty Images)

 

Népszerűtlen miniszterelnök

 

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök tavaly májusban aratott nagy győzelmet a parlamenti választáson, és az általa vezetett konzervatív koalíció váratlan mandátumtöbbségre tett szert. Az viszont biztos, hogy a mostani tűzvész könnyen Morrison politikai karrierjébe kerülhet.

 

Már tombolt a tűzvész, az embereket pedig 50 fokhoz közeli hőmérséklet kínozta, amikor Morrison fogta magát, és a válság kellős közepén elment nyaralni Hawaiira. Igaz, napokon belül hazatért, de a húzást a választók, és különösen a lángok sújtotta államok lakói nem díjazták.

 

Forrás:newsintervention.com

 

Cobargo városában, ahol többen meghaltak a tűz (és a későn érkező tűzoltótechnika miatt), például elzavarták az oda látogató Morrison miniszterelnököt, jelezve neki, hogy a környékről több szavazatot nem kapnak a „libsik” (Morrison pártja jobboldali liberális).

 

A miniszterelnököt más tekintetben is nyomás alá helyezték. Az erdőtüzeket a mainstreami sajtó szinte azonnal kapcsolatba hozta a ma igen divatos klímaváltozási retorikával, Morrison politikai ellenfelei pedig követelni kezdték, hogy a kormánya korlátozza az ausztrál szénszektor tevékenységét. Morrison erre kijelentette, hogy nem fogja kormánya politikáját a tűz okozta átmeneti pánikra alapozni.

 

Portálok nyitóképen rendszerint így ábrázolták a Hawaiin nyaraló Morrison kormányfőt… Forrás: Change.org

 

Egy kislány üldögél a Bega városában felállított ideiglenes táborban, ahol az új-dél-walesi, tűz elől kitelepítetteket helyezték el. Forrás: independent.co.uk

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!