Nyitókép forrása: APnews.com

 

Frissítve 11:11

 

Röviddel a felszállás után lezuhant egy ukrán Boeing 737-800-as utasszállító az iráni főváros közelében szerdán. A katasztrófának nincs túlélője. Időközben a jordániai sajtó azt közölte, hogy a gépet az iráni légvédelem lőtte le tévedésből. A hírt az ukrán Unian hírügynökség is átvette, megerősítést azonban még nyert.

 

A gép a Khomeini imám Nemzetközi Reptérről szállt fel Teheránban, majd nem sokkal később kigyulladt egyik motorja, aminek következtében a pilóta elvesztette az irányítást a gép felett, majd bekövetkezett a tragédia. Ez volt az iráni közlekedési miniszter, Kasszim Bianiz hivatalos álláspontja.

 hirdetes_300x300  

 

A jordániai lapértesülések szerint azonban az iráni légvédelem a felelős a katasztrófáért, akik „véletlenül” kilőtték a gépet. A hírt megszellőztető Al Hadath hírportál azonban semmilyen hivatkozással vagy forrásmegjelöléssel nem látta el az információt. (Az sem meglepő, hogy az Unian hírügynökség átvette, az ugyanis Petro Porosenko korábbi ukrán államfő befolyása alatt van, akinek érdekében állna nemzetközi feszültséget szítania.)

 

Az ukrán nagykövet korábban motor-meghibásodást jelölt meg a tragédia okaként. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács az államfő, Volodimir Zelenszkij utasítására operatív törzset hozott létre a 168 utas és kilenc fős személyzet halálának kivizsgálása céljából. (A korábbi hírek 176 utasról és 9 fős személyzetről szóltak, időközben az ukrán nemzetbiztonsági tanács pontosítást adott ki.)

 

Mentőegységek biztosítják a nyomokat (vagyis gyűjtik össze a holttesteket és a testrészeket) a lezuhant gép roncsainál. Fotó: Fatemeh Bahrami – Anadolu Agency

 

Többnyire irániak utaztak a gépen

 

A dolog a jelenlegi helyzetben szándékosság nélkül is rendkívül kényes. A gépen az AP hírügynökség információi szerint többnyire irániak tartózkodtak, főleg a téli szünetről a kijevi egyetemekre visszatérő iráni egyetemi diákok.

 

Az ukrán külügyminiszter közlése szerint az utasok között 82 iráni, 63 kanadai, 11 ukrán, 10 svéd, 4 afgán, 3 német és 3 brit állampolgár volt.

 

Az AP helyszíni tudósítása szerint a gép egy farm területére csapódott be, holtestek és testrészek hevernek mindenhol a roncs körül. A mentőegységek tagjai maszkokban kezdték meg a nyombiztosítást, miközben számos helikopter köröz a helyszín felett.

 

A Boeing 737-800-as típusú gépe egy rövid és közepes távolságokra még az 1990-es években tervezett repülőgtípusa, gyakorlatilag a tavaly minden légtérből kitiltott 737-es MAX elődje. A gép elég elterjedt, de több súlyos katasztrófa is kapcsolódik az elmúlt évtizedből a típushoz.

 

2016 márciusában a FlyDuabi 737-800-sa Dubaiból az oroszországi Rosztovra akart eljutni, de lezuhant 62 emberel a fedélzetén. Egy másik 737-800-as 2010-ben szintén Dubaiból indult el Indiába, majd meghibásodást jelentett, a kényszerleszállás során pedig végzetes katasztrófa következett be, 150 ember veszett oda.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!