Nyitókép forrása: ukrinform.com

 

Tovább bonyolódik az ukrán utasszállító katasztrófája körüli nyomozás. A csütörtök reggel nyilvánosságra hozott előzetes vizsgálatok szerint a gép röviddel a felszállás után tüzet észlelt, majd megpróbált visszafordulni a teheráni reptérre, ám közben lezuhant. Irán állítja, hogy nem érkezett segélykérés a gépről a katasztrófa előtti utolsó pillanatokban. A gép hatalmas detonáció kíséretében csapódott a földbe, mivel teletankkal indult el Kijev felé.

 

Szerdán reggel az UIA ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó repülőgépe egyelőre ismeretlen okból lezuhant, fedélzetén 176 (egyes közlése szerint 177) utassal. A katasztrófa csak néhány órával azután történt, hogy Irán légicsapásokat hajtott végre több Irakban található amerikai célpont ellen. Az amerikai-iráni konfliktus így rányomja bélyegét a katasztrófa kivizsgálására is.

 

Már az első információk is ködösek voltak. A teheráni hatóságok először közzétették, hogy a szerencsétlenség motorhiba miatt következett be, majd ezt a nyilatkozatot törölték, arra hivatkozva, hogy a hivatalos vizsgálat előtti közlemény nem minősül hivatalosnak… Nem sokkal később a jordániai sajtóban megjelent, hogy az iráni hadsereg tévedésből lőhette ki a gépet, erre azonban semmilyen bizonyíték nem utalt.

 hirdetes_300x300  

 

Sőt, az utasok közül 82 iráni és 63 kanadai volt. Az irániak többsége Kijevben tanuló egyetemista volt, akik a téliszünetről tértek volna vissza az ukrán fővárosba.

 

Bonyolult a helyzet

 

A helyzeten nem sokat segít, hogy a repülési adatokat rögzítő mindkét feketedobozt megtalálták, de Irán nem hajlandó azokat kiadni a gyártónak. Rendszerint a gyártó az, amely kélpes dekódolni a feketedoboz tartalmát (a néhány hete lezuhant szlovák MiG-29-es fekete dobozát például az oroszok vizsgálják).

 

Ráadásul Irán nem vonja be a nyomozásba a gyártót. Ennek oka, hogy az amerikai Boeingről van szó. Az ukrán hatóságoknak Teherán csak azt engedélyezte, hogy jelen legyenek a nyomozáskor. A BBC közlése szerint Ukrajna minden eshetőséget számba vesz, ezért a becsapódás helyszínén rakéta és/vagy robbanószerkezet maradványai után kutatna.

 

Közben az európai és az amerikai repülésbiztonsági hatóságok az iraki és az iráni légtér elkerülését javasolják a légitársaságoknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!