Nyitókép forrása: onezero.medium.com

 

Az ausztrál kormányzat újabb negyedmillió ember evakuációját készíti elő, miután a visszatérő rendkívüli hőség és az erős szél új lendületet adott az erdőtüzeknek az országban. A hadsereget is mozgósítják, miközben országszerte tüntetők követelik Scott Morrison kormányfő lemondását.

 

„A válság és a természeti csapás vége még mindig messze van”

 

jelentette ki Morrison pénteken.

 

 hirdetes_810x300  

A hatóságok közben 240 ezer embernek küldtek SMS-ben felszólítást Victoria államban azzal, hogy hagyják el az államot és utazzanak a biztonságosnak ítélt Dél-Ausztráliába. Hivatalosan egyelőre nem adtak közleményt arról, pontosan hány embert érint majd az evakuáció.

 

Az Új-Dél-Walesben 134 különálló tűzvészt tartanak számon, ebből 53 még mindig ellenőrizetlenül terjed. Az államban helikopterek szállítják az ellátmányt a veszélyeztetett településkre, a tengerparton két hajó áll készenlétben, hogy szükség szerint segítsen a kitelepítésben.

 

A Sydneytől délre fekvő városokat újabb tüzek veszélyeztetik. További rossz hír, hogy az új-dél-walesi és a Victoria-beli két nagy tűzfészek egyetlen hatalmas tűzzé egyesült, 600 ezer hektáron pusztítva a területet.

 

Sydneyben, Canberrában, Melbourneben pénteken több tízezren követelték Scott Morrison kormányfő távozását, aki nem csak azzal vesztette el a választók bizalmát, hogy a válsághelyzet közepén elutazott Hawaiira nyaralni, hanem azért is, mert a felszerelés hiánya miatt sok régióban nem sikerült időben feltartóztatni a lángokat. Morrison ráadásul volt olyan arrogáns, hogy egy újságírói kérdésre kijelentette, nem fogja a tűzvész okozta hisztéria miatt szigorítani az ausztrál szénpiac szabályozását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!