Vilmos, Bíborka
  • HUF: 365.90
  • USD: 1.08
  • 6 °C
  • 20 °C
Külügyek

Előrehozott parlamenti választások lesznek Romániában

A voksolásokat a májusban vagy júniusban tartandó önkormányzati választások időszakában tartanák meg

Nyitókép: napi.hu

 

Az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról állapodott meg Ludovic Orban román miniszterelnök Klaus Iohannis államfővel. A voksolásokat a májusban vagy júniusban tartandó önkormányzati választások időszakában tartanák meg.

 

Orban ezt az államfővel folytatott pénteki egyeztetése után jelentette be újságírónak, de nem volt hajlandó elárulni, benyújtja-e lemondását, vagy megvárja – esetleg megpróbálja kiprovokálni -, hogy a parlament mozdítsa el posztjáról.

 

Hirdetés(x)

A jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető kormányfő szerint mielőbb lehetővé kell tenni, hogy az állampolgárok jelenlegi nézeteit tükröző parlament alakuljon, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt jelenlegi törvényhozás fékezi az elnök és a kormány reformtörekvéseit.

 

Kifejtette: a románok világossá tették a tavalyi korrupcióellenes népszavazáson, az európai parlamenti választáson és az elnökválasztáson, hogy nem akarják többé a PSD-t hatalmon látni. A parlamentet azonban jelenleg a PSD uralja, és Orban szerint akadályozza a népakarat átültetését a gyakorlatba.

 

Iohannis a “normális Románia” felépítéséhez összefogást kért

 

Orban rámutatott: fel akarja “szabadítani” a parlamentet a PSD alól, és olyan törvényhozást szeretne, amely határozott euroatlanti álláspontot képvisel, maximálisan kihasználja Románia uniós tagságának előnyeit, és lehetővé teszi a beruházásokon, a termelékenységen, a vállalkozások versenyképességének növekedésén alapuló gazdasági fejlődést.

 

Előző napi sajtóértekezletén Iohannis (akit a PNL éléről választottak elnökké 2014-ben) világossá tette, hogy ő is előrehozott parlamenti választásokat szeretne, és Ludovic Orbant tartja a legjobb jelöltnek a miniszterelnöki posztra, mind teljes, mind ügyvivői felhatalmazással.

 

Romániában akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat rendezni, ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják vagy a miniszterelnök önként benyújtja lemondását, majd a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

 

Az RMDSZ támogatja a romániai parlamenti választások előrehozását

 

A miniszterelnök pénteki bejelentésére reagálva Marcel Ciolacu képviselőházi házelnök, a PSD ideiglenes elnöke azt mondta: felelőtlenség a jelenlegi nemzetközi helyzetben politikai válságba sodorni az országot. A PSD ugyanakkor kész a választójog módosítását szintén ellenző RMDSZ-szel együtt bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen – hozzájárulva így annak bukásához és a parlamenti választások előrehozásához -, ha az Orban-kabinet a parlamenti vitát megkerülve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket