Nyitókép: MTI

 

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten, hitet téve egyúttal a foglalkoztatás és a bérek növelésének folytatása mellett.

 

Azt mondta, a következő két évnek a választási esztendő után a kormányzásról, az országépítésről kell szólnia, és jelezte: készen áll a következő, 2022-ben esedékes miniszterelnök-jelöltségre. A miniszterelnök kilátásba helyezte az szja-mentesség kiterjesztését a háromgyermekes anyákra.

 

Az iráni helyzetről

 hirdetes_810x300  

 

Az iráni-iraki helyzet ügyében Orbán Viktor kiemelte: amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban.

 

A kormányfő közölte, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg.

 

A migrációról

 

A miniszterelnök közölte azt is: jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát.

 

Elmondta, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat.

 

Arról is tájékoztatott, hogy ha szükséges, a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, Magyarország pedig haladéktalanul segít Macedóniának egy rendőri kontingenssel.

 

Budapest, 2020. január 9.
Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Bérnövekedés, foglalkoztatottság

 

Gazdasági témákra kitérve a miniszterelnök kijelentette: a foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja. Fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót, 2010-hez képest több mint 800 ezerrel többen dolgoznak.

 

Jelezte: készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre, bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló kormányfő-jelöltének személyéről.

 

Új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről is beszélt Orbán Viktor, amikor a néppárttal összefüggésben kérdezték.

 

Hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül.

 

Kijelentette: a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz – liberális, szocialista, centrista – irányba tart. A kérdés az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást – fűzte hozzá.

 

Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni – mondta Orbán Viktor.

 

Közölte: van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Lehetséges, hogy Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek 2050-re klímasemleges gazdaság elérését célozzák meg, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. A klímavédelem fontos, de drága dolog – mutatott rá.

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.
Kép: Orbán Viktor fb-oldala

 

Orbán Viktor – további kérdésre – igazat ad azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de  emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt.

 

„A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat”

 

– mondta.

 

Úgy fogalmazott, túl hosszú volt a politikai kampány, küzdelmes, harci, konfrontatív időszak, ezt az emberek nem szeretik, nehezen viselik, „én sem örülök neki”. Hozzátette, ezt az időszakot le kell zárni, vissza kell térni a konzultációkhoz, amelyekből a miniszterelnök legalább kettőt tervez 2020-ban.

 

A kormányban tervezett személycseréket firtató kérdésre azt mondta,

 

a kormányzás kockázatos és felelősségteljes munka, rendkívül nyomós ok nélkül nem kell változtatni; a stabilitás fontos érték, de ha javítani való van, azt ki kell javítani.

 

 

Kritikusairól

 

Stumpf István, Navracsics Tibor és Lázár János kritikáira Orbán Viktor kifejtette, elfogult mind a hárommal szemben, kancellárminiszterei voltak, és barátai ma is.

 

Stumpf István véleményét tisztelettel hallgatja és ki is kéri, Navracsics Tibor munkájára pedig számít a következő időszakban is, mert az egyetlen fideszes tagja volt az Európai Bizottságnak. Felbecsülhetetlen tapasztalatára ő személy szerint és az ország is igényt tart szavai szerint. Lázár Jánosnak pedig nagy érdemei vannak a kormány dinamizálásában, most azonban az a dolga, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyet – tette hozzá.

 

A médiáról

 

A magyarországi médiaarányt illetően Orbán Viktor úgy fogalmazott, „én azt tapasztalom, hogy önök nem szimpatizálnak a mostani kormánnyal”. Megjegyezte, ha titkos szavazás lenne a teremben arról, hogy ez a kormány folytassa-e a munkát, 80:20 arányban elvesztené. Ma a média világában értékelése szerint liberális baloldali túlsúly van, de most sokkal kiegyensúlyozottabb a világ, személyes véleménye szerint Magyarországon ma 50:50 százalékos az arány.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.