Nyitókép forrása: ukrinform/ ( Fatemeh Bahrami – Anadolu Agency )

 

Az orosz külügyminisztérium pénteken közleményben tiltakozott az ellen, hogy az Iránban lezuhant ukrán utasszállítóval kapcsolatban egyesek rakétatalálatról tegyenek kijelentéseket. Az orosz külügy szerint meg kell várni a vizsgálatok végét.

 

Az oroszok szerint senkinek sem szabadna politikai pontok szerzésére használnia egy ilyen tragédiát, és hogy jelenleg az a fontos, hogy minél hamarabb fény derüljön a szerencsétlenség okára.

 

Az ukrán gé január 8-án, szerdán zuhant le röviddel azután, hogy felszállt a teheráni reptérről. A jelenlegi információk szerint röviddel a felszállás után a pilóta tüzet érzékelt a gépen, ezért megpróbált visszafordulni, de nem jutott el a reptérig, lezuhant, a becsapódást pedig senki nem élte túl. A fedélzeten 176 ember tartózkodott, több mint nyolcvan iráni és több mint 60 kanadai utas.

 hirdetes_300x300  

 

Röviddel a baleset (?) után az iráni hatóságok motorhibáról tettek közzé nyilatkozatot, de ezt később törölték. Ugyanekkor jordániai hírportálok  azt közölték (forrásmegjelölés nélkül), hogy az iráni légvédelem tévedésből lőtte le a gépet.

 

A jordániai híreket mind az iráni mind az ukrán érintettek cáfolták, és egy darabig úgy tűnt, hogy a helyzet nem kerül kapcsolatba az amerikai-iráni viszállyal.

 

Egy nappal később azonban Irán bejelentette, hogy nem adja ki a feketedobozokat a gyártónak, ami felettébb különös lépés. A repülési adatokat és a pilótafülkében elhangzó mondatokat rögzítő készülékeket rendszerint a gyártóval kódoltatják ki (a néhány hónapja lezuhant szlovák MiG-29-es feketedobozát is Oroszországba szállították el).

 

Az Ukrinform péntek esti közlése szerint az iráni hatóságok hozzáférést adtak az ukrán megbízottaknak a pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzítő feketedoboz tartalmához, és odaengedték őket már a baleset helyszínére is.

 

Közép-európai idő szerint csütörtök este érkeztek meg az első nyugati sajtóban hírek arról, hogy Irán lehet a felelős a gép lezuhanásáért. A Newsweek amerikai és kanadai hírszerzőkre hivatkozva közölt cikket arról, hogy az iráni légvédelem tévedésből lőtte le a repülőgépet (a gép csak órákkal azután szállt fel, hogy Irán ballisztikus rakétákkal támadta az amerikaiak iraki támaszpontjait).

 

Ukrajna álláspontja is fokozatosan változni látszik. Pénteken már elismerték, hogy a vizsgálatot végző ukrán emgbízottak hét lehetséges forgatókönyvvel dolgoznak, és nem mulasztották el kihangsúlyozni, hogy ezek egyike egy nem szándékos rakétatalálat.

 

Irán a vádakat következetesen tagadja, a fekete-dobozokat azonban nem adja ki. Az orosz álláspont, miszerint meg kell várni a vizsgálat végét, eléggé kényelmes: az ugyanis még évekig tarthat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!