Nyitókép forrása: abc.es

 

Pedro Sanchez spanyol kormányfő vasárnap bemutatta az újonnan felálló spanyol kabinetet – négy nappal azután, hogy két előrehozott választást követően sikerült koalíciós kormányt alakítania. Spanyolországban a Franco-diktatúra utáni demokratikus időszakot tekintve most először van hatalmon koalíciós kabinet.

 

A spanyol parlament kedden hosszú patthelyzet után szavazott bizalmat Sancheznek, aki szerdán tehette le az esküt.

 

Az új választási ciklust a spanyolok 22 minisztériummal kezdik el – Sanchez előző kormányában csak 17 volt, de mivel koalícióra kényszerült, újra kellett osztani a lapokat. A szocialista kormányfő arra is ügyelt, hogy a miniszteri posztok felét nők kapják.

 hirdetes_810x300  

 

Öt minisztériumot a radikális baloldali Unidas Podemos kapta, a többi a Sanchez vezette Spanyol Szocialista Munkáspárté (PSOE). Az új kormány prioritásai közé tartozik a gazdasági növekedés elérése és a központi kormányzat spanyol régiókkal való kapcsolatának helyreállítása.

 

Beszédes, hogy külön minisztérium alakult a bevándorlásra, amely a szociális ellátás témájához kapcsolva a „szociális biztonság, migráció és integráció minisztériumában” kapott helyet.

 

Az új spanyol kormány miniszterei hétfőn a madridi palotában Vi. Fülöp király előtt teszik le az esküt, és az első kormányülésre kedden kerülhet sor.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!