Nyitókép forrása: Mirror.co.uk/illusztráció/A képen Nigel Farrage

 

Elbúcsúztak az brit EP-képivselők az Európai Parlamenttől. A Brexit úgy tűnik, tényleg célegyenesbe ért, ami váratlan érzelmeket hozott elő még a legelvetemültebb unió-ellenes politiksokból is.

 

Nigel Farage, a Magyarországot rendszeresen az EU elhagyására ösztönző politikus is megindulva jegyezte meg, hogy a 2020-as a negyedik olyan évtized, amikor az EP-ben lehetett.

 

Mivel Nagy-Britannia január végével hivatalosan is elhagyja az EU-t, 72 képviselője számára a legutóbbi strasbourgi plenáris ülés volt az utolsó. Olyan jogszabályokról szavaztak, amelyek őket már nem nagyon fogja érinteni, de volt aki irodája kipakolásával foglalkozott. A mai nap volt a határidő az irodáik kipucolására.

 hirdetes_810x300  

 

„Nyomasztó”

 

Persze, a a liberális demokraták (Renew Europe) frakciójának 17 brit tagja szomorúan jegyezte meg, hogy Nagy-Britanniának többé nem lesz képviselete Strasbourgban. A Politico brüsszeli hjrportálnak ezt Caroline Voaden jegyezte meg.

 

Az EP munkaügyi tanácsának vezetője, a szintén brit Richard Corbett „egy korszak végének” nevezte a brit uniós tagság végét.

 

„Elég nyomasztó gondolat, mert még tavaly októberben is úgy volt, hogy Borios Johnson brit miniszterelnök nem tudja megszerezni a Brexit-hez szükséges alsóházi többséget”

 

mondta a Politico-nak.

 

A 24 EP-képviselővel rendelkező brit Brexit Párt tagjai is búcsút mondtak az irodájuknak. Robert Rowland a sajtónak nyilatkozva elárulta, hogy imádta a parlamenti vitákat, amelyeket „adrenalin löketként” jellemzett. A civilben korábban fedezeti alapkezelőkét dolgozó politikus mandátuma megszűnésével tervei szerint haza tér, és régi munkahelyén helyezkedik el.

 

A Brexit-Párt tagjai bár csak a tavalyi EP-választáson jutottak be a parlamentbe, örömüket fejezték ki, hogy „részesei lehettek annak, hogy kiharcolják Nagy-Britannia számára a saját út és egyéni gondolkodás jogát”.

 

Mindig van egy prezentáció…

 

Persze az Unióban még a búcsúzás is bürokráciával kezdődik. A brit képviselőknek a hét elején prezentációkon kellett részt venniük, ahol elmagyarázták nekik, hogy eddigi uniós döntéshozásbeli tevékenységükből mi mindenre van joguk: nyugdíjelszámolás, egyéb juttatások, asszisztenseikkel való szerződésbontás és lelépők, illetve az irodájukból az EU költségén Nagy-Britanniába szállítható dobozok száma.

 

Brüsszel hivatalosan január 29-án int búcsút a brit EP-képviselőknek. Az EPP és a szocilaista S&D szomorú eseményként jellemezte a január végi búcsú fogadást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.