Külügyek

Az EP boszorkányüldözése a pénzről szól, nem a jogállamiságról (Körkép-elemzés)

Mutatjuk a Magyarország elleni eljárást megszavazó szlovák EP-képviselőket. Csak ketten voltak a határozat ellen...

Nyitókép forrása: emerging-europe.com

 

Az Európai Parlament az év elején újult erővel esett neki Magyarországnak és Lengyelországnak. A sorból ezúttal Csehország sem maradt ki. A hetes cikkely szerinti eljárás folytatását jelentő csütörtöki állásfoglalási határozatot az EP nagy többséggel megszavazta.

 

Hirdetés(x)

A szavazás sok mindennel összefügg, részben a magyar kormánypárt, az Fidesz Európai Néppártbeli (EPP) tagságáról, részben a 2021-2027-es uniós költségvetésről, részben pedig arról az ideológiai harcról, amely a konzervatív erők és a baloldali liberálisok között zajlik – egyre nyíltabb formában.

 

Megjegyezzük, a 13 szlovák EP-képviselő közül mindössze kettő (az ĽSNS-es Milan Uhrík és a független Miroslav Radačovský) szavazott a Lengyelországot és Magyarországot elmarasztaló határozat ellen. Miroslav Číž a Smerből ugyan nem volt jelen, de Monika Beňová készséggel igennel szavazott, ahogy a PS, a SPOLU (amely egyébként az EPP tagja), az OĽANO, az SaS (köztük Lucia Ďuriš Nicholsonová) és a KDH (Ivan Štefanec) képviselői is. Eugen Jurzyca (SaS) tartózkodott.

 

Az EP megszavazta a Magyarországot és Lengyelországot elmarasztaló állásfoglalását

 

Az önmagával meghasonló EPP

 

Hirdetés(x)

Az Európai Parlament döntését hosszú, állítólag négyórás vita előzte meg arról, hogy milyen álláspontot képviseljen a magyar kormány és így az EPP-tag magyar kormányzópárt kapcsán a néppárti frakció. Végül szűk többséggel úgy döntöttek, hogy a Magyarország elleni határozatot fogják támogatni. Jellemző, hogy az EPP-n belüli szavazás még szoros volt, az EP-ben azonban a néppártiak 106:45 arányban (22 tartózkodás mellett) a magyar kormány ellen szavaztak.

 

Kérdés, hogy a kialakult helyzet végül a Fidesz EPP-tagságának végéhez vezet-e. Orbán Viktor magyar miniszterelnök év eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az Európai Néppárt rossz politikát folytat, baloldali és liberális oldalra igazodik át, „ahelyett, hogy régi, eredeti értékeit védené, amire egyébként nagy igény van Európában”.

 

Orbán akkor még arról beszélt, hogy jobban örülne, ha az EPP politikája visszatérne az alapokhoz, viszont azt is hozzátette, hogy ha nem sikerül fenntartani a néppárttal az együttműködést, akkor a képviselet nélkül maradt kereszténydemokrata emberek érdekében új formációt kell elindítani – persze egyelőre feltételes módban.

 

Közben azonban a lengyelek jelezték, hogy nem akarnának egy új, konzervatív európai pártcsalád létrehozásában részt venni, maradnak jelenlegi pártcsaládjukban (ECR, Európai Konzervatívok és Reformisták). Így ez a kérdés továbbra is a bizonytalan tartományban marad.

 

Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatója – Magyarország gazdasága 2030-ra eléri az uniós átlag 85 százalékát

 

Az Európai Parlament boszorkányüldözése

 

Az Európai Parlament döntése egyértelműen politikai megfontolásokból született. Az EP által elfogadott dokumentum ráadásul több veszélyes elemet is tartalmaz. Bár most már nem mulasztották el kihangsúlyozni a nyugati képviselők, hogy nem Magyarország, hanem Magyarország kormánya ellen indítanak eljárást, továbbra is kettős mérce alapján hoztak értékítéletet. És miközben hazugsággal vádolták egymást a felek, volt egy olyan spanyol szocialista képviselő, aki úgy vélte, hogy a magyar és lengyel népet nem támadni, “hanem saját vezetése ellen” megvédeni akarják.

 

Vagyis Közép-Európát távolról sem ismerő nyugati szocialista képviselők akarják megvédeni a választópolgáraikat saját, legitim módon megválasztott kormányaiktól (akik ráadásul egynél több ciklus óta kormányoznak). Mindezt olyan vádakra hivatkozva, amelyeket más tagállamokon kellene számon kérni – csak nem teszik, mert azok vezetői szintén szocialisták.

 

Például két tagállammal szembeni hetes cikkely szerinti eljárás közben akarnák megváltoztatni az eljárás rendjét.

 

De nem csak itt található ellentmondás. Miközben Lengyelország és Magyarország a fő téma az Európai Parlamentben, Máltán csak néhány napja távozott hivatalából Joseph Muscat kormányfő, aki nyakig benne van a néhai Daphne Caruana Galzia  oknyomozó újságírónő meggyilkolásának vezérszálában. Ennek ellenére az EP láthatóan visszafogottan kezeli az esetet (már csak akkor nyilatkoztak egyértelműen, mikor Muscat helyzete a hazai tömegtüntetések miatt tarthatatlanná vált), és ennek egyetlen oka, hogy Muscat baloldali kormányfő volt. Ugyanez a helyzet Szlovákiával is, ahol szintén újságírógyilkosság történt, az EP mégis következmények nélkül hagyta.

 

A máltai kormányfő azonnali távozását sürgeti az EP

Nem jogállamisági, hanem pénzkérdés

 

Beszédes azonban, hogy a baloldali és liberális EP-képviselők Magyarország és Lengyelország mellett most már Csehországot is elővették. A következő plenáris ülésen fogják tárgyalni Andrej Babiš cseh kormányfő összeférhetetlenségi ügyét, amely a Babiš cégei által kapott uniós forrásokkal van összefüggésben.

 

Nem véletlen, hogy a Visegrádi Négyek országait vették célba. A V4-ek a 2021-2027-es uniós költségvetésről szóló, küszöbön álló vitában egyelőre egységet alkotnak. Az új költségvetés két nagy dilemmája a klímavédelmi keret létrehozása és a Nagy-Britannia kilépéséből származó 15 milliárdos lyuk betömése.

 

Jelenleg a régi tagállamok a számukra fontos klímavédelmi büdzsét és az innovációs keretet emelnék meg, de a mezőgazdasági és a kohéziós (a később csatlakozó tagállamok felzárkóztatását szolgáló) keretek kárára, így rengeteg a vita a tagállamok között. És persze az egyetlen egységes tömb, amely a nyugati államok súlyával vetekedve képes a mezőgazdasági és kohéziós alapok csökkentése ellen lobbizni, az a V4.

 

A mostani EP döntés tehát csak a közelgő költségvetési vita előjátéka, egyfajta alkupozíció-szerzés olyan országokkal szemben, amelyek képesek hatékonyan fellépni a nyugati túlsúllyal szemben.

 

Cseh sajtó: összeférhetetlenséget állapított meg az Európai Bizottság Andrej Babišnál

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Zempléni Péter
2020. jan. 17. 17:12

A játékszabályokat be kell tartani. Időben szóltak, figyelmeztettek. Már szegény Babišt is fámadják azok a piszok sorosisták!! Ő vezényelte biztos azt a rengeteg embert Csehország utcáira is biztos!! A csehországi állapotok annyival azért mégis jobbak az Orbanisztánitól, hogy az ottani tüntetéseket a köztévé rgyenesben adta. A kedves nemzetvezető országában ilyen már nem fordulhat elő. Miből gondolja egy kormány, hogy a vezetője vagy az általa képviselt politika bìrálata az az adott ország népét sérti??!! Tehetik a szart a stelázsi legfelső polcára attól még nem ő lesz az eperlekvár hiàba képzeli azt magáról.

Pető Z.
2020. jan. 17. 19:54

Bizony a "pénzért" minimum annyi elvárható, hogy betartsák a vállalt kötelezettségeket.Minimum a jogállamiság kritériumait a tagállamok kormányai.Ha pedig erre figyelmeztetni kell őket , / ami már magában szégyellni való,/ mint a magyar és lengyel kotmányokat nem arcátlan, cinizmussal, gőggel , sértődéssel kellene reagálni,hanem betartani a vállaltakat. Ha ezt nem teszik ne csodálkozzanak ha elforfulnak tőlük . Nehogy egy olyan ország kormánya akarjon már kioktatni másokat,amely minden teljesítményében igencsak szerény teljesítményt nyújt EU szinten.Egyedül az öntudat hangoztatásában és a korrupció mértékében jeleskedik.De még azt is arcátlan pimasz módon teszik. Magyarország kormánya nemzetközi szimpátiát a szomszéd országokban kitartott politikusok , mozgalmak, civil szervezetek körében élvez , meg a despoták által uralt ázsiai országokban.Sehol a nyugati világ kormányai nem állnak lassan egyáltalán szóba Orbánnal . Saját országában a külföldi adományokat elfogadókat megbélyegzi, pocskondiázza, bünteti. Az EU vezetői ellen mocskos kampányt folytat. Csoda, ha egyszer azt mondják neki meg a lengyeleknek, hogy elég!!??

Bánhegyi R.
2020. jan. 17. 20:07

Aki boszorkányként viselkedik ne csodálkozzon, ha üldözik.

Lajos Molnár
2020. jan. 17. 20:55

Kaczynski, Orbán, Babiš!! Szegények! Az a piszkos Soros támadja mindet! Pedig milyen keresztény,milyen demokrata mind!! De még milyen!! Szlovákia remélhetőleg tisztes távolságot fog tartani ezektől. A V4-es sóhivstal ellenére.

f.
2020. jan. 17. 22:22

Undorító hozzászólások. A cikk jól megírt. Magyarországnak igaza van. Aki hülye, az nem látja.

  Pető Z.
  2020. jan. 19. 06:31

  Akkor az egész EU hülye kivéve Önt és elbarátait.

Lebo Bugár
2020. jan. 17. 23:44

Ciki vagy Pető, Zempléni, Bánhegyi, vagy Lajos?! Mert hogy mindegyik hozzászólást ugyanaz írta nincs kétség, ugyanaz az írásstílus, ugyanazok a gramatikai hibák: "fámadják, rgyenesben, kotmányokat, sóhivstal"... Már csak az árulkodó, hogy a körkép.sk-n az életben nem volt 4 Orbánt kritizáló hozzászólás, mert ezt az oldalt normális emberek olvassák, és független újságírók írják! Beteges hazudozó, és szánalmas Orbánt és a magyar nemzetet gyülölő elmebeteg vagy, kezelésre szorulsz ilyen Huncsíkokkal és Morvaykkal együtt! Húzz vissza a húgyszo.com meg a paranoiameter.sk-ra! Hajrá Orbán, hajrá MKÖ!

  Pető Z.
  2020. jan. 18. 06:05

  Hajrá összefosás!

  Zempléni Péter
  2020. jan. 18. 13:04

  .. "Már csak az árulkodó, hogy a körkép.sk-n az életben nem volt 4 Orbánt kritizáló hozzászólás, mert ezt az oldalt normális emberek olvassák, és független újságírók írják!.." Hát ez tényleg árulkodik! Mérhetetlen szervilizmusról. Mióta kötelező egyetérteni valamiben? Ha valakinek más a véleménye az már hülye? Komolyan? No, ez a baj a szeretett bálványoddal is!

   f.
   2020. jan. 18. 21:12

   Neked nem a véleményed más, hanem hülye vagy :) Bálvány :D... lökött.

Kálmán J.
2020. jan. 19. 06:46

Bizony a pénzről. Az ellopott, haveronak átjátszott EU támogatásokról. A rendszerszintű magyar korrupcióról.A gázszerelőből pár év alatt dúsgazdag oligarhává vált senkiháziról és barátjáról.A háza mellé stadiont építő cimborájáról.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket