Nyitókép forrása: economist.com

 

A BBC tudósítása szerint a Kínában megjelenő rejtélyes fertőző vírus sokkal több embert betegített meg, mint amennyit a hivatalos jelentésben bevallanak az ottani hatóságok. Eddig 79 megerősített esetről számoltak be (vasárnap reggelre újabb 17 esetről számoltak be) a kínai hatóságok. Az Egyesült Királyság szakértői csoportjára hivatkozva a BBC azt írja, a megbetegedések száma több mint 1700.

 

Vuhan városában decemberben két személy vesztette életét egy rejtélyes, légzőszervi betegségben. A víros valószínűleg a szintén Kínából származó SARS-vírus családjához tartozhat. Vuhan város repülőtere közelében 19 millió ember él, naponta ezt a repteret 3400 ember használja. A vírus terjedésének kockázata ezért rendkívül magas.

 

A betegség miatt több helyen megkongatták a vészharangot. Hongkong és Szingapúr elrendelte a Vuhanból érkező utasok fokozott átvizsgálását, hasonló intézkedések bevezetéséről beszéltek pénteken San Franciscóban, Los Angelesben és New York három legnagyobb repülőterén.

 hirdetes_810x300  

 

A vírus azonban már bizonyítottan átlépte az országhatárokat. Tajvanon két megerősített esetről számoltak be, Japánban egyelőre egyetlen egyet tartanak nyilván. Épp emiatt gondolják úgy a brit járványügyi szakértők, hogy a hivatalosan elismert 79-nél több esetnek kell lennie. Figyelembe véve a vuhani reptér áteresztőképességét, a japán és tajvani esetek megjelenését és a vuhani népsűrűséget, úgy számolják, hogy a valós megbetegedések száma 1700 körül lehet.

 

A britek a kínai álláspont azon állítását is vitatják, mely szerint a vírus nem terjed emberről emberre, hanem fertőzött állatok terjesztik a vuhani halpiacon. A britek szerint azonban az állatokon keresztüli fertőzés nem járna ennyi beteggel.

 

Az Egészségügyi Világszervezet a britek jelentését tudomásul vette, egyelőre azonban hivatalosan nem cáfolták a kínai álláspontot.

 

Abban a szakértők nagy része egyetért, hogy egy újabb koronavírusról van szó. Ennek a törzsnek azonban csak hat típusa (a mostanival együtt hét) fertőzi meg az embert. A tüneteik megfázás, súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS). Ez a betegség emberre veszélyes típusa először 2002-ben ütötte fel a fejét Kínában. A 8098 beteg közül 774-et megölt a vírus, ami viszonylag magas halálozási aránynak számít.

 

Egyelőre azonban még nem erősítették meg, hogy melyik víruscsaládba tartozik az új kórokozó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!