Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 22 °C
  • 37 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Megbukott a norvég kormány egy IÁ-hoz csatlakozó nő hazahozatala miatt

Kilépett a koalícióból a Haladás Párt, nem akar kesztyűs kézzel bánni a dzsihadisták oldalán harcoló "norvégokkal"

Nyitókép forrása: foxnews.com

 

Megbukott a norvég kormány, miután a Jobboldali Haladás Párt kilépett a kormánykoalícióból. Az ok: a kormány úgy döntött, hogy „hazahozat” egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam terrorista-szervezettel áll kapcsolatban.

 

A norvég alkotmány nem teszi lehetővé ilyen esetben az előrehozott választások kiírását, így marad a kisebbségi kormányzás. A csonka-koalíció három pártból áll majd.

 

A kormányt megbuktató norvég állampolgárságú nő 2013-ban hagyta el az országot, és Szíriába utazott, állítólag kétszer házasodott, és az Iszlám Állam által ellenőrzött területen élt és szült két gyermeket. Az Iszlám Állam erőinek összeomlása után kurd fogságba került gyermekeivel.

 

Arra hivatkozva, hogy öt éves fia beteg és kezelésre szorul, a norvég kormány úgy döntött, hogy engedélyezi hazahozatalát, de mivel nagy valószínűséggel szoros kapcsolatot ápolt az Iszlám Állammal, az oszlói reptéren gépe leszállása után azonnal letartóztatták. A nő tagadja a vádakat.

 

A norvég jobboldali Haladás Párt ellenzi az Iszlám Államhoz csatlakozó norvég állampolgárok bármilyen támogatását. Ebben a konkrét esetben az volt az álláspontjuk, hogy az öt éves fiút anélkül is lehetett volna kezelni Norvégiában, hogy az anyját is beengednék az országba.

 

Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket