Nyitókép forrása: abcnews.com

 

Az amerikai sajtó közlése szerint már az Egyesült Államokban is megjelent a tűdőgyulladást okozó kínai koronavírus. Az első megerősített esetet Washingtonban vették nyilvántartásba.

 

A 2003-ban, szintén Kínából elinduló SARS kórokozóval rokon koronavírus hivatalosan eddig 300 embert fertőzött meg Kínában – brit szakértők becslése ennél jóval magasabb, legalább 1700 fő. A kínai hatóságok vasárnap még azt közölték, hogy a vírus nem terjed emberről emberre. Kiinduló pontként Vuhan városának halpiacát jelölték meg. A város környékén 19 millió ember él. A vírus közben felütötte fejét Sanghajban, Sencsenben,

 

Azóta kiderült, hogy a betegség emberről emberre is terjed.

 hirdetes_810x300  

 

A Washingtonban felvett fertőzött, 30-as éveiben járó férfi járt Vuhanban, de állítása szerint nem járt a halpiacon – a betegséget ennek ellenére elkapta.

A járványügyesek most azt vizsgálják, milyen gyorsan tud a vírus terjedni emberről emberre. A New York-i, San Francisco-i és Los Angeles-i reptereken január 17-től biztonsági intézkedéseket vezettek be, amelyeket szerdától kiterjesztenek Chicagóra és Atlantára is.

 

Kína számára a kór megjelenése hármas problémát jelent. Egyrészt ott van maga a betegség és a benne rejlő potenciális járvány veszélyek. Másrészt, a vírusnak csupán a híre visszavetheti a turizmust, ami az elmúlt években egyre nagyobb részét képezte az ország bevételeinek. Harmadrészt pedig, ahogy az a SARS esetében is történt, nemzetközi nyomás alá kerülne: a nemzetközi közösség elvárná Pekingtől, hogy ne hallgassa el a valós statisztikákat (amelyeket 2003-ban például eltitkolt), és felelőssé tenné egy újabb veszélyes járvány kialakulásáért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!