Nyitókép forrása: cnn.cpm

 

Újabb haláleseteket kötöttek a Kínában kialakult, rejtélyes tüdőgyulladást okozó koronavírushoz. A betegség kedden már az USA-ban is felütötte a fejét. Szerda reggel a kínai hatóságok 440 esetet ismertek el. Közülük 9-en életüket vesztették.

 

A kínai hatóságok azt is elismerték, hogy a vírus emberről emberre is terjed, és hogy eddig 15 egészségügyi dolgozó betegedett meg a páciensekkel való érintkezés okán.

 

A feltehetően Vuhan városából, egy halpiacról útnak induló vírus a SARS és a MERS járványokat okozó vírsuok családjába tartozik. A kórokozó először a vuhani halpiacon jelent meg, erős tüdőgyulladást okozva több betegnél. Ez még december 12-én történt. Vuhanban 11 millió ember él, a város közvetlen vonzáskörzetében élők száma 19 millió.

 hirdetes_300x300  

 

A vírus az elmúlt napokban több városban is felütötte fejét. Az első Kínán kívüli eseteket Tajföldön, Japánban és Dél-Koreában regisztrálták, majd jött Makaó és Tajvan, kedden pedig az Egyesült Államok.

 

A nemzetközi egészségügyi hatóságok aggódnak. Pán napon belül jön a kínai újév, amit tömegek fognak ünnepelni az utcákon a távol-keleti országban – tökéletesek lesznek a vírus terjedésének feltételei. Az ország határain belül több mint 450 millió kínai fog az ünnepek miatt elutazni szabadságra, a külföldre utazók száma nagyjából 7 millióra tehető majd.

 

A járványügyi szakértők attól tartanak, hogy ugyanaz játszódik majd le, mint 2002-ben, mikor kitört a SARS járvány. Akkor 800 embert vitt el a betegség, ami hatalmas szám, tekintve, hogy 8000 embert fertőzött meg (10 százalékos halálozási arány). Az ügyből egyébként politikai ügy vált, mikor kiderült, Kína csak akkor értesítette a járványról a nemzetközi közösséget, mikor a vírus már kijutott az ország határain kívülre. Tömegek maradtak bezárkózva otthon, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

 

Az eddigi egyetlen amerikai esetet Washington államban mutatták egy, egy harmincas éveiben járó férfi kapta el a kórt. Január 15-én szállt le a gépe Seattle-ben. Kínából, konkrétan Vuhan városából érkezett haza, állítása szerint azonban nem járt a kínai hatóságok által emlegetett halpiacon.

 

A szakértők egyelőre nem tudják, milyen gyorsan terjed a kór, így a kockázatok pontos nagysága sem ismert.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!