Nyitókép forrása: unian.com

 

Az ukrán kormány nyilvánosságra hozta a legfrisebb adatokat Ukrajna népességéről. Mint kiderült, jelenleg az országban 37,3 millióan élnek, ami drasztikus csökkenésnek tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy 2001-ben 48,5 millió, a kilencvenes évek elején pedig 52 millió embert számlált Ukrajna.

 

Húsz év távlatában tehát a fogyás 23 százalékos, harminc év viszonylatában pedig 28,3 százalékos.

 

A jelenleg 37,3 millió főbe a kormányzat nem számolta bele az annektált Krím-félszigetet és a hivatalos megszállt területnek minősített Donyec medencét, a lakosság fogyása ezért is ennyire látványos.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukrán hatóságok három módszerrel becsülték meg az ország lakosságának nagyságát (mivelhogy népszámlálást még nem tartottak). Az egyik a mobilszolgáltatók adatain alapult, a második a „karácsonyfa-módszer” (ahogy az Unian hírügynökség hívta), ami a népesség korfájából kiindulva becsli fel a lakosság aktuális nagyságát. A harmadik módszer pedig az adófizetők állami nyilvántartási adataiból indult ki. A három módszerrel kapott adatok csak alig három százalékkal tértek el egymástól, szóval a becslés elég jól sikerült.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.