Géza
  • HUF: 359.63
  • USD: 1.22
  • 4 °C
  • 17 °C
Külügyek

Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban az új koronavírusra jellemző tünetekkel

Az elmúlt két hétben mindannyian a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak.

Nyitókép: WILL OLIVER/ EPA-EFE/ REX

 

Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

 

Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a négy skóciai beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak. Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik.

 

Haas professzor szerint valószínű, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket.

 

Hozzátette: csak az Edinburghi Egyetemen több mint kétezer kínai hallgató tanul, és ők folyamatosan jönnek-mennek Kínába és vissza. Az észak-írországi közegészségügyi szolgálat csütörtök este közölte, hogy az egyik belfasti kórházban is kezelnek egy férfit magas lázzal járó tünetekkel.

 

A BBC úgy tudja, hogy az Észak-Írországban megbetegedett páciens is Vuhanban járt az elmúlt napokban, és a hétvégén utazott Belfastba.

 

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója magasabb szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást. Hancock szerint ez azt jelenti, hogy megnőtt a valószínűsége az új koronavírus okozta betegség megjelenésének az Egyesült Királyságban.

 

Elmondta azt is, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

 

A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára vagy influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket