Lőrinc
  • HUF: 346.28
  • USD: 1.18
  • 22 °C
  • 32 °C
Külügyek

Soros megállítaná a “diktátorokat,” egy milliárd dollárt szán új projektjére

Állítása szerint ez élete projektje, Orbán Viktort is diktátornak nevezte

Nyitókép: profimedia/archív

 

Soros György magyar származású amerikai milliárdos egy milliárd dollárt fektet be egy új egyetemi hálózat projektjébe, hogy segítsen mobilizálni a világot a “jelenlegi és jövendőbeli diktátorok” és a bolygó felmelegedése ellen. A hírről az AP hírügynökség számolt be pénteken.

 

Hirdetés(x)

A davosi Világgazdasági Fórumon felszólaló Soros csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a “nyitott társadalom túlélése veszélybe került és mi ennél is nagyon válsággal nézünk szembe: a klímaváltozással”.

 

Az Open Society University Network (OSUN – Nyílt Társadalmi Egyetemi Hálózat) projektjét a 89-éves Soros úgy jellemezte, mint a “legfontosabbat” az életében.

 

“Az OSUN életem legfontosabb és legtartósabb projektje, és szeretném látni a beteljesülését, amíg még élek”

 

mondta Soros Davosban.

 

Jelenlegi vagy jövőbeli diktátorok

 

Hozzátette, hogy ehhez a világ minden részéről szüksége lesz támogatókra és partnerintézményekre, akik csatlakoznak hozzá. Soros szerint ennek a hálózatnak olyan helyekre is el kellene jutnia, ahol hiány van az oktatási intézményektől és ahol “elfeledett a populáció”.

 

A hálózat központjai – nem véletlenül – a Közép-Európai Egyetem és a New Yorktól északra székelő Bard College lesznek.

 

A Davosi konferencián Soros sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Kína, az USA és Oroszország “jelenlegi vagy jövőbeli diktátorok” kezében van, miközben arra figyelmeztetett, hogy az “autoritatív vezetők száma nő”. Ugyancsak megemlítette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akit szintén a diktátorok közé sorolt.

 

Mint fogalmazott, a “legnagyobb és legfélelmetesebb” visszalépést szerinte India tette meg. Soros azzal vádolta az indiai kormányfőt, Narendra Modit, hogy nacionalista hindu államot épít.

 

Trump csaló

 

Soros György szemében Donald Trump amerikai elnök csaló és nárcisztikus, aki tagadja az klímaváltozást. Úgy látja, hogy Trump “túlhevíti” az amerikai gazdaságot, ezért ennek negatív következményeit jósolja. Nem véletlen, hogy Soros élesen kritizálja Trumpot, miután a 2016-os amerikai elnökválasztás során komoly pénzt fektetett a végül alulmaradó Hillary Clinton kampányába.

 

Tavalyi fellépéséhez hasonlóan idén is bírálta Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki szerinte “az autoritatív rendszer új típusát, és egy új, az autonómiáját feláldozni hajlandó embert” akar létrehozni, majd azzal vádolta meg, hogy visszaél Trump gyengeségeivel.

 

apnews.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zempléni Péter
2020. jan. 24. 18:09

Úgy legyen!

f.
2020. jan. 24. 20:56

Nevetslges már ez az ember :D

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket