Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Nagy szerencséje a Smernek, hogy egy újabb külföldi válsághelyzet épp a legjobbkor tereli el a figyelmet a belpolitikáról, konkrétan, hogy egy részben állami kézben lévő, monopolhelyzetű vállalat megsarcolta Besztercebánya megyét. Szombaton már olyan írások is megjelentek az interneten, amelyek a sorok között már Pellegrini kormányfő nemi irányultságát firtatják.

 

A koronavírus, vagy hivatalos nevén a 2019-nCoV ilyen szempontból a legjobbkor robbant be Közép-Európába, hogy elterelje a figyelmet a besztercei eseményekről. Vírusgyanús eseteket jelentettek Bécsből, Prágából és Pozsonyból is. Vasárnap délután a szlovák hatóságok megerősítették, hogy a pozsonyi koronavírus-gyanús eset vaklárma volt, de ettől a veszély még nem múlt el.

 

„Az Egészségügyi Minisztérium a Közegészségügyi Hivatallal közösen nagyon alaposan ellenőrzi a helyzetet. Szlovákiában a koronavírus jelenléte a mai napig nem nyert megerősítést. A minisztérium  azonban minden óvintézkedést megtesz a lakosság maximális védelme érdekében. A minisztérium az ellenőrzése alatt tartja a helyzetet éls a pánik elkerülése érdekében a holnapi nap (hétfőn – a szerk. megj.) szakértőkkel közösen fogja tájékoztatni a nyilvánosságot a részletekről”

 

  hirdetes_300x300   

közölte a Markíza televízióval az egészségügyi tárca szóvivője. A minisztérium egyébként jelenleg Peter Pellegrini kormányfő vezetése alatt áll, mivel Andrea Kalavská egészségügyi miniszter lemondása után ő vette át feladatait a választásokig.

 

Vajon fennáll a veszélye annak, hogy Szlovákiába is eljut a kínai koronavírus?

 

Jöhet a válságstáb

 

Pellegrini szintén vasárnap jelentette be, hogy a helyzetre való tekintettel összehívja a minisztérium válságstábját, hogy a kormányfő tájékoztatást kapjon a vírus európai és globális terjedéséről. A helyzet ráadásul rendkívül kényes a választások előtt. Az interneten megjelenő információk miatt tényleg könnyen alakulhat ki pánik.

 

A közösségi oldalakon olyan videók kezdtek el terjedni Kínáról, amelyeken a vírus áldozatai láthatók, ahogy elájulnak a nyílt utcán vagy a metró megállóban. Más videókon a zsúfolásig megtelt kórházak láthatók, és olyan felvétel is napvilágra került, amelyeken állítólag a betegségben elhunyt személyek hevertek a várótermekben.

 

Már több mint félszáz áldozata van a koronavírusnak

 

Álhírek is megjelentek

 

Közben az egész ügyre rátelepedett az álhír-ipar. Olyan fotókat posztolnak a twitteren, amelyen egy markoló látható (ugyanolyan, mint amilyenek most a kínai kórházak építésén dolgoznak), mellette egy mésszel fertőtlenített gödör, benne rejtélyes zsákokkal. A kép valójában 2019 februárjából való, és nem kórháznak álcázott emberi tömegsírt ábrázol, hanem a sertésinfluenza miatt elhullott állatok maradványainak helyét.

 

A ló túlsó oldala, mikor teljes védelmi ruházatban pózolnak a kamerák előtt a katonaság virulógusai és bíztatják a népet a kitartásra, és azt ígérik, hogy hamarosan érkezik a segítség.

 

Persze, vannak olyan hiteles posztok is, amelyek nem kevésbé megdöbbentően mutatják be a helyzet komolyságát. Kínában 15 várost vettek vesztegzár alá a vírus miatt, több mint 50 millió embert zártak el a külvilágtól. A térségből ki- és bevezető utakat a katonaság elzárta, van ahol betontömbökkel, van, ahol több tonnányi kavicsból készül villámtorlaszokkal.

 

Az iskolákat bezárták, a buszok nem közlekednek. Csernobilt idéző szellemvárosokká váltak egy időre a kínai poliszok.

 

A szomszédos Bécsből is koronavírus-gyanús esetet jelentettek

 

Már a lappangási időszakban is fertőz

 

A 2019-nCoV terjedése nem ok nélkül okoz ijedtséget. A legutóbbi hírek szerint igazolást nyert, hogy Vuhan kínai város halpiacán ütötte fel először a fejét, vélhetően egzotikus állatokból került át az emberre (denevér, vagy kígyó, mert mostanában nagyon menő a kínai ínyencek számára a denevérleves).

 

A halálos áldozatok száma vasárnap délután 56-ra emelkedett, a megbetegedések száma 24 óra leforgása alatt 50 százalékkal nőtt. Kínában a megbetegedések száma közelít a 2000-hez, csak szombaton 688 új betegnél azonosították a koronavírust. Az USA-ban hivatalosan is megerősítették a harmadik esetet. A kínai tisztségviselők bejelentették, hogy a 2019-nCoV sokkal fertőzőbb, mint azt korábban gondolták.

 

A 2019-nCoV a nagy előd, a 2000-es évek első felében nagy rémületet keltő SARS (atípusos tüdőgyulladás) vírusával ellentétben már a lappangási időszakban is fertőz, vagyis azok is továbbadhatják, akiknek nincs láza, nem köhögnek és semmi hasonló. Ez azért fontos, mert így kiderült, hogy a reptereken és pályaudvarokon végzett ellenőrzések a fertőzöttek kiszűrésére nem sokat érnek.

 

Európában egyelőre kizárólag Franciaországban jelent meg a 2019-nCoV, ahol 3 esetet vettek nyilvántartásba. Az Egyesült Királyságban egyelőre nincs igazolt eset, a pozsonyi gyanú sem nyert megerősítést. Csehország azonban a vírus megjelenésének lehetőségére reagálva ellenőrző intézkedéseket vezetett be az országba érkezőkkel szemben, akiknek tüdőgyulladás tüneteit fogják keresni a repülőtéren. Arra is van már forgatókönyve a cseh kormánynak, hogyan kezeljék, ha vélhetően fertőzött személy érkezik a reptérre.

 

Egyelőre minden európai hatóság hivatalos álláspontja szerint nincs ok a pánikra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!