Nyitókép: BBC.com

 

Az Európai Bizottság előző elnöke, Jean-Claude Juncker szerint ha Nagy-Britannia valamikor a jövőben meggondolná magát, és szeretne ismét belépni az Európai Unióba, az EU minden bizonnyal visszafogadná.

 

A brit EU-tagság pénteken, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg.

 

 hirdetes_810x300  

Juncker, aki a Brexit-tárgyalások idején volt az Európai Bizottság elnöke, a BBC televíziónak ebből az alkalomból adott, csütörtökön sugárzott interjúban kijelentette: nem tudja megmondani, hogy felmerülhet-e lehetőségként Nagy-Britannia újbóli csatlakozása az EU-hoz.

 

„Lehet, hogy 20 vagy 30 év múlva a britek újragondolják a kilépésről hozott döntésüket, de ki tudhatná előre, hogy merre fejlődik a világ a következő évtizedekben”

 

– mondta a volt bizottsági elnök.

 

Az Európai Unió bármikor ismét szívesen látja tagjai körében Nagy-Britanniát

 

Juncker ugyanakkor úgy fogalmazott: „ha a helyzet valamikor úgy hozza, hogy Nagy-Britannia ismét megjelenik az Európai Unió kapujában, ki lenne az, aki ezt a kaput zárva tarthatná előtte?” Hozzátette: a briteknek és az EU-nak is jobb, ha sorainkban tudhatjuk Nagy-Britanniát.

 

Jean-Claude Juncker a BBC televízió csütörtöki műsorának adott interjúban – arra kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e Nagy-Britannia visszatérését az Európai Unióba még az ő életében – kitérően csak annyit mondott: ez „attól függ, hogy meddig élek”.

 

Az Európai Bizottság volt elnöke ugyanakkor alig burkolt utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia a Brexit után nem számíthat olyan szabadkereskedelmi megállapodásra az EU-val, amely kiterjed a pénzügyi szolgáltatásokra is.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen a viszonya Boris Johnson brit miniszterelnökkel – akit a Brexitről döntő népszavazás kampányában hazugságokkal vádolt –, Juncker úgy válaszolt, hogy a kampány idején nem kedvelte, miniszterelnökként és magánemberként már kedveli Johnsont.

 

„Nem azt mondtam, hogy száz százalékig hazudott, csak azt, hogy néha hazugságokhoz is folyamodott”

 

– tette hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!