Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

 

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a koronavírus miatt. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta: komolyan kell venni a járványt, még akkor is, ha Magyarországon egyelőre nincs fertőzött – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A koronavírus ügyében Orbán Viktor azt közölte: Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével operatív törzs állt fel a vírus elleni védekezés érdekében.

 

 hirdetes_400x285  

„Összeszedtük azokat a szakembereket, akik segíteni tudnak a védekezésben, összerendeztük őket egy testületbe, ennek az élére Magyarország legjobb közigazgatási szakemberét, a belügyminisztert állítottuk. Úgy érzem, amit a védekezés érdekében meg lehetett tenni, azt megtettük”

 

– fogalmazott a kormányfő.

 

„Most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni. Pánikot nem szabad kelteni, de bagatellizálni sem lehet. Jelen pillanatban nem tudni arról, hogy Magyarországon tartózkodna olyan ember, aki ilyen vírust hordoz”

 

– fűzte hozzá.

 

A kínai Vuhanban – ahonnan a fertőzés indult – nyolc magyar tartózkodik, közülük heten akarnak hazajönni, ők még a héten itthon is lehetnek – tájékoztatott.

 

Nő a nyomás a déli határsávnál

 

A keddi röszkei határáttörési kísérletről a miniszterelnök kifejtette: akik átjöttek Magyarországon, azokat a rendőrség elfogta, és a jogi határzár alkalmazásával már bíróság elé is állították őket, sőt ítéletek is születtek, és ki is fogják őket toloncolni az országból.

 

A Röszkén készült felvételeken is az látszik – folytatta –, hogy nők és gyermekek nem voltak a migránsok között, csak katonakorú, jó fizikai állapotban lévő, felszereléssel rendelkező férfiak, akiket nem a szél fújt ide.

 

A migrációs helyzetet továbbá úgy kommentálta: nő a nyomás a déli határsávnál, a védekezés is egyre nehezebb, ezért megkétszerezték a határnál szolgáló katonák számát. Úgy értékelt: a határvédelem és a migrációval szembeni fellépés a legfontosabb európai és magyar ügy ma is.

 

Közölte továbbá, most azért küzd, hogy a készülő EU-s költségvetésből ne a közös európai határvédelemre költsenek, hanem inkább adják a pénzt a tagállamoknak.

 

Az EU eddig zsebpénznek sem nevezhető forrást adott Magyarországnak a határvédelemre, pedig az elvégzett munka az osztrákoknál is kamatozik, a bajoroknak is mi vagyunk a várkapitányai, sőt egész Németországot Magyarország védi meg a délről érkező illegális bevándorlással szemben – mondta.

 

MTI/Kossuth Rádió

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.