Nyitókép forrása: bbc.com

 

Csak törvényes keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről – jelentette ki pénteken Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

 

Sturgeon a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) aktivistái előtt mondott beszédében elismerte: nem biztos, hogy a referendumot az ő szándékának megfelelően az idén meg lehet tartani, bár nem zárta ki egy „konzultatív” jellegű előzetes népszavazás lehetőségét.

 

Nicola Sturgeon abból az alkalomból beszélt az edinburghi pártrendezvényen, hogy péntek éjjel Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

 hirdetes_810x300  

 

London kirángatta őket az EU-ból

 

Sturgeon azóta sokszor hangoztatott érvelése szerint az újabb függetlenségi népszavazásra azért van szükség, mert Skócia nem engedheti meg, hogy hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kirángassa” az EU-ból. A BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: meggyőződése, hogy Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszaléphetne az Európai Unióba.

 

Pénteki felszólalásában a skót kormányfő azonban türelemre intette a függetlenség híveit, mondván: még meg kell nyerni a skótok többségét a függetlenség ügyének. A skót függetlenségről 2014-ben már tartottak egy népszavazást, a résztvevők 55 százaléka azonban arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

 

A legnagyobb brit közvélemény-kutató szervezet, a YouGov e héten közzétett legfrissebb felmérése szerint a skót választók 51 százaléka pártolná Skócia függetlenné válását egy újabb referendumon. A cég hangsúlyozza, hogy rendszeresen elvégzett felméréseiben 2015 óta most kerültek először abszolút többségbe az elszakadás hívei.

 

A YouGov kiemeli azt is, hogy az előző skóciai függetlenségi népszavazást a brit EU-tagságról tartott referendum előtt két évvel rendezték, és sokan azok közül, akik 2016-ban a további brit EU-tagságra voksoltak, 2014-ben még arra adták szavazatukat, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. Azóta azonban az így szavazók 21 százaléka meggondolta magát, és most már a függetlenségre voksolna – áll a közvélemény-kutató elemzésében.

 

Törvény szempontjából megkérdőjelezhetetlennek kell lennie

 

A YouGov felmérése ugyanakkor kimutatta azt is, hogy a skót választók 56 százaléka nem szeretné, ha az idén újabb népszavazás lenne Skócia függetlenségéről. A pénteki edinburghi rendezvényen Nicola Sturgeon is egyenes utalást tett arra, hogy – jóllehet ő továbbra is az idei referendum híve – lehetséges, hogy az újabb népszavazást esetleg csak jövőre, a skóciai parlamenti választások után írják ki.

 

A skót miniszterelnök hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy a népszavazás törvényességi szempontból teljesen kikezdhetetlen legyen, mert ellenkező esetben az eredményt más országok nem ismernék el, akkor sem, ha a többség ezúttal a függetlenségre szavazna. Sturgeon szerint ezért kell megállapodás arról, hogy a népszavazás kiírásához szükséges döntési jogköröket London átruházza a skót parlamentre, ahogy az 2014-ben is történt.

 

A skót miniszterelnök a decemberi nagy-britanniai parlamenti választás után ezt hivatalosan kérte is a brit kormánytól.

 

Boris Johnson brit miniszterelnök azonban két hete elküldött válaszlevelében közölte: nem áll módjában teljesíteni ezt a kérést, mindenekelőtt azért, mert Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök egyaránt személyesen ígérte meg a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!