Nyitókép: EPA-EFE

 

A koronavírus-járvány Kína-ellenes érzelmeket vált ki világszerte, amelyek különböző módon nyilvánulnak meg: nem engedik be a kínai turistákat az üzletekbe, vitriolos hangnemben gúnyolódnak az ország egzotikus húsfogyasztási szokásain és váratlan egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá a külföldi dolgozókat.

 

A vírus egy piacról terjedt el a kínai hatóságok szerint

 

 hirdetes_810x300  

A kínai hatóságok szerint a vírus egy piacról terjedt el, ahol illegálisan árultak vadállatokat, így a közösségi médiát elárasztották az egzotikus ínyencségeket és a hagyományos gyógyászat alkotóelemeit taglaló gúnyos megjegyzések.

 

Ne egyetek több denevért!” – írta egy Twitter-felhasználó Thaiföldön, a kínai turisták fő tartózkodási helyén.

 

Nem meglepő, hogy a kínaiak produkálják az új betegségeket” – írta egy másik thaiföldi, aki a bejegyzéséhez egy nyers húst evő férfit ábrázoló videófelvételt is csatolt.

 

Miután a mi országunkban is terjedni kezd a betegség, nem szolgálunk ki Kínából érkező vendégeket” – áll a vietnami Danang város egyik szállodáján lévő angol nyelvű feliratban. A hatóságok később felszólították a szállodát, hogy távolítsa el a feliratot.

 

A kínai kormány közölte, hogy eltökélt a járvány megfékezésében, amelyet az emberiség közös kihívásának nevezett.

 

„Az előítéletek és az elfogult kijelentések egyáltalán nem használnak”

 

– áll a külügyminisztérium közleményében.

 

Több ország korlátozza a vízumok kiadását

 

Számos ország korlátozza a vízumok kiadását a vírus gócának számító Hupej tartományból érkezők számára, míg más országok felfüggesztettek minden Kínába tartó közvetlen légi járatot. Sok százezer dél-koreainak és malajziainak még ez sem elegendő: petíciót írtak alá, amelyben felszólították a hatóságokat, hogy ne engedjenek be kínaiakat az országba.

 

Franciaországban – amelynek fővárosa, Párizs a kínaiak egyik fő célpontja, és amelyben jelentős számú kínai él –, a helyi ázsiaiak a Twitteren #Jenesuispasunvirus (Nem vagyok vírus) néven hashtaget hoztak létre, ahol – az elsősorban a tömegközlekedésben elkövetett – visszaéléseket lehet jelenteni.

 

Sun Lay Tan 41 éves menedzser elmondta, hogy a metrószerelvényben a mellette ülő férfi hirtelen máshová ült, és sáljával eltakarta az arcát.

 

Megdöbbentő volt” – mondta Tan, aki Franciaországban született kínai és kambodzsai felmenőktől. „Valóban megbélyegezve éreztem magam”– tette hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.