Nyitókép: TASR/AP

 

Az a hír, miszerint a libanoni bankok korlátozzák a készpénzkivételt, arra kényszerítették az orvosként dolgozó Ritát is, hogy egy 10 ezer dolláros (9 067 euró) Rolex karórát vásároljon, amiért hitelkártyával fizetett.

 

Rita nem az egyedüli, aki Libanonban ilyen eszközzel próbálja megvédeni a megtakarított pénzét.

 

 hirdetes_400x285  

„Ez még mindig jobb megoldás annál, mintha a bankban tárolnám a pénzem“

 

– magyarázta.

 

A dollárhiány megemelte az árakat

 

Libanonban a bankszámlák tulajdonosai minden héten sorba állnak azért, hogy kivegyenek egy magszabott pénzösszeget, ami jelenleg kevesebb mint 200 dollár.

 

A bankok emellett a külföldi utalásokat is leállították, mivel Libanon egyre mélyebb és súlyosabb gazdasági válságba süllyed.

 

A dollárhiány megemelte az árakat, a libanoni font a párhuzamos piacon csökkent, a bankrendszerbe vetett bizalom pedig összeomlott.

 

Azoknak az embereknek, akiknek a bankokban vannak a megtakarításaik, problémát okoz hozzáférni a saját pénzükhöz, ezért inkább hitelkártyával és csekkel ékszereket, autókat és telkeket vásárolnak.

 

A médiának többen elmondták, attól félnek, hogy még szigorúbb ellenőrzéseket fognak bevezetni, a bankbetétjeiket még jobban lefaragják, a bankok csődöt mondanak a libanoni font pedig teljesen leértékelődik.

 

A pénzeket otthon tárolják

 

Sok libanoni polgár már a krízis kitörése előtt otthon kezdte el tárolni a pénzét. Néhány bejrúti ékszerbolt alkalmazottja megerősítette, hogy egyre több ügyfelük vásárolt aranyat és gyémántot. Néhányan többek között azért, hogy külföldön eladva készpénzhez jussanak. Ez arra kényszerítette az ékszerészeket is, hogy a vásárlás során csak készpénzt fogadjanak el.

 

A Rolex karórákat értékesítő bejrúti boltban újonnan az ügyfelek akkor vásárolhatnak órát, ha az összeg felét készpénzben (amerikai dollárban) fizetik ki.

 

Egy 60 éves, nevét elhallgatni kívánó asszony a válság kirobbanása után a lányaival együtt felhalmozta az összes pénzét, majd 50 ezer dollár értékben aranyat vásároltak rajta, amit otthon őriznek.

 

„Ezt a vagyont az édesapám egész élete során spórolgatta. Nem szeretném, ha egyetlen centünk is a bankban lenne“

 

– mondta az egyik lány.

 

Egy bejrúti aukciós ház tanácsadója azt mondta, naponta fordulnak hozzá olyan emberek tanácsért, akik a bank helyett valamilyen festménybe szeretnék fektetni a pénzüket.

 

Egy 50 éves orvos, Abdulláh három autóért csekkel 80 ezer dollárt fizetett ki. A bankja hetente csak 100 dollárnyi készpénzt enged neki kivenni, Abdulláh pedig további korlátozásoktól fél.

 

„Egyáltalán nem bízom a bankokban“

 

– mondta.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!