Nyitókép: nytimes.com

A december óta a kínai Vuhan városából terjedő új típusú koronavírusban eddig több mint 17 ezren betegedtek meg, a halottak száma pedig a hivatalos számok alapján legkevesebb 362 fő.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint hiba lenne a nemzetközi kereskedelem és közlekedés túlzott korlátozása. A cseh kormány tíz millió korona összegű humanitárius segélyt szavazott meg Kínának és február 9-től felfüggesztett minden közvetlen légi járatot az országgal.

 

Már van, aki meggyógyult

 

 hirdetes_810x300  

A thajföldi egészségügyi miniszter hétfőn arról tájékoztatott, hogy egy 71 éves kínai koronavírussal fertőzött beteg meggyógyult, miután HIV-vírus és influenza ellenes gyógyszerrel kezelték. Az országban egy másik, Vuhanból származó beteget is hasonló módon gyógyítanak.

 

A Kínából a francia kormánygéppel hétfő éjjel megérkezett öt cseh állampolgárt két hétig karanténba zárták az egyik prágai kórházban.

 

Újabb koronavírus-gyanús esetet regisztráltak Szlovákiában. Sikeresen hazatértek a Vuhanból kimenekített szlovákok

 

A koronavírus miatti halálesetek eddig kizárólag Kínában történtek, egyetlen férfit leszámítva, aki a Fülöp-szigeteken hunyt el. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO elnüke hétfőn kijelentette, hogy Kínán kívül eddig 23 országban 151 személy fertőződött meg a koronavírussal.

 

A G7 szorosabb együttműködésbe kezd

 

A világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport (USA, Kanada, Franciország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán) egészségügyi miniszterei hétfői telefonos egyeztetésükön megegyeztek abban, hogy szoros együttműködésben kezdenek az új vírus kutatása és a megfelelő ellenanyagok kifejlesztése terén, egyben az utazási korlátozásaikat is koordinálják. Ígéretet tettek arra vonatkozóan is, hogy együttműködnek a WHO-val és Kínával, valamint az EU-val is.

 

Chua Cschun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője ma bejelentette, hogy az országnak sürgősen egészségügyi anyagokra, védőfelszerelésekre, szemüvegekre, védőruhákra van szüksége.

 

Kínában hiány van a védőfelszerelésekből. Kép: nytimes.com

 

Ghebreyesus, a WHO főnöke ma óva intett attól, hogy túlságosan szigorú elővigyázatossági lépéseket vezessenek be a vírus terjedésének megakadályozására, egyben felszólította a világ országait, hogy csak megalapozott bizonyítékok esetén lépjenek.

 

Egyre több légitársaság állítja le a kínai járatait

 

Oroszország bejelentette, hogy deportálhatja az országból azokat a külföldieket, akiknél kimutatják a koronavírusos fertőzést.

 

A német Lufthansa légitársaság a koronavírus miatt január 29-től felfüggesztette a járatait Pekinggel és Sanghajjal. Ugyanígy tettek a leányvállalatai is, mint a Swiss Air és az Austrian Air.

 

A kontinentális Kínával való járataik felfüggesztéséről döntött világszerte több más légitársaság is, köztük a British Airways, az Air France, az Air Canada, az American Airlines, vagy az United Airlines.

 

A koronavírus okozta feszültség miatt a kínai tőzsde is mélyrepülésbe kezdett azután, hogy tíz napra felfüggesztették a kereskedést. A legfőbb értékpapírok nyolc százalék körül vesztettek értékükből, ami a tőzsdei vállalatok értékét összesen több mint 400 milliárd dollárral csökkentette. Ugyanilyen visszaesés tapasztalható több más ázsiai tőzsdén is, ahol hét hetes mélyponton zártak.

 

Abe: Az olimpia egyelőre nincs veszélyben

 

Sinzó Abe japán miniszterelnök kijelentette, hogy országa minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy az új koronavírus ne befolyásolja az idei nyári olimpiai játékokat. Tokióban július 24-én kezdődik a Nyári Olimpia, melynek elhalasztásáról egyelőre nem akarnak hallani a szervezők.

 

Nem a vuhani piac lehetett a koronavírus kiindulási helye

 

A Nature magazinban közzétett két szakmai publikáció szerint a koronavírust vélhetően denevérek vitték át az emberre. A vírus genetikai összetétele ugyanis kínai tudósok szerint a vizsgált hét személynél 96 százalékban megegyezett a denevérek koronavírusával.

 

ČTK

Megosztás:
Címkék: koronavírus vuhan

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!