Albin
  • HUF: 362.26
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 12 °C
Külügyek

Árulkodó hangfelvétel: Irán az első perctől fogva tudta, hogy a légvédelme lőtte le az ukrán gépet

Kiszivárgott egy kulcsfontosságú hangfelvétel, Irán nem hajlandó tovább együttműködni az ukrán hatóságokkal

Nyitókép forrása: lepoint.com

 

Irán már nem hajlandó több bizonyítékot megosztani az ukrán hatóságokkal a Teherán közelében lelőtt ukrán utasszállítóval kapcsolatban. Az ok: a sajtóba kiszivárgott információk  kényes helyzetbe hozták az iráni vezetést.

 

A Reuters hírügynökség közlése szerint az „egyik feketedoboz” által a pilótafülkében készített hangfelvétel szivárgott ki az ukrán sajtóba. A 176 utast szállító ukrán repülőgépet az iráni légvédelem tévedésből január 8-án lőtte le. A katasztrófának nem volt túlélője, az áldozatok között többnyire iráni és kanadai állampolgárok voltak.

 

A felvétel azért rendkívül kényes az irániak számára, mert kiderül belőle, hogy az iráni hatóságok már közvetlenül a gép lelövése után tudták, hogy mi történt és hogy mi okozta a gép katasztrófáját.

 

Irán egyébként továbbra sem hajlandó kiadni az ukrán gép feketedobozait Kijevnek.

 

Miután az 1+1 ukrán hírtelevízió közzétette a szóban forgó felvételt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette, hogy az iráni hatóságok közvetlenül a gép lezuhanása után tisztában voltak a szerencsétlenség körülményeivel, holott napokig tagadták, hogy ők lennének a felelősek a katasztrófáért.

 

A felvételen egy arra repülő másik utasszállító gép pilótáját hallani, aki arról beszél, hogy „rakéta fényét” látta az ukrán gép lezuhanása előtt.

 

Irán meg sem próbálja tagadni a dolgot, egyszerűen csak megszakította az együttműködést az ukrán hatóságokkal, holott a gép továbbra is Ukrajnához tartozik. Teherán nyilván a nemzetközi nyomozáson kívül a politikai nyomásgyakorlást is el akarja kerülni, a baleset fájdalmas diplomáciai támadási felület és presztízsveszteség egyben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket