Nyitókép: Körkép.sk/KZS

 

A tényleges Brexit második napján, vasárnap brit tisztviselők kanadai típusú szabadkereskedelmi megállapodás létrehozását szorgalmazták az Európai Unióval.

 

Dominic Raab külügyminiszter a SkyNewsnak nyilatkozva kifejtette, hogy egy a gyakorlatban minimális vámintézkedést takar, miközben Nagy-Britanniának nem kell összehangolni jogszabályait az EU-val.

 

„Visszavesszük az irányítást a törvényeink felett, vagyis nem folytatunk majd magas fokú jogharmonizációt az EU-val. (…) Olyan együttműködést szeretnénk és várunk el, amely másolja az EU-Kanada közti szabadkereskedelmi megállapodás feltételeit. Ez egy mindkét oldal számára nyertes pozíció lehet”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a külügyminiszter.

 

Az EU-nak veszélyes precedens lenne

 

Az EU ezt valószínűleg másképp gondolja majd. Kanada ugyanis több uniós jogszabályt átvett, mielőtt megkapta azokat a vámmentes kivételeket, amelyeket ma élvez. A britek azonban csak a vámmentességet kérik, a jogharmonizációt elutasítják. Brüsszel jogosan tartana attól, hogy az ilyen kedvezményes kivétel aláássa az uniós versenyképességet, ráadásul elmossa a határt aközött, hogy az uniós tagság vagy a kiválás az előnyösebb – alapjaiban kerülnének veszélybe az omladozó EU tartópillérei.

 

Az EU tisztviselői ennek megfelelően meg is üzenték a brit kormánynak, hogy Nagy-Britannia nem kaphat Kanada-mintájú kedvezményeket, ha nem hangolja az uniós előírásokhoz az élelmiszerbiztonsági szabályzatát, a környezetvédelmi előírásait és a munkavállalók jogait biztosító törvényeket. Ez pedig nem kevés áldozat.

 

Szorult helyzetben vannak az írek. Írország ugyanis gyakorlatilag átvette a közvetítő szerepét London és Brüsszel között. Leo Varadkar ír miniszterelnök vasárnap óvatosságra intette londoni kollégáját, Boris Johnsont, hogy nem akarjon „merev vörös vonalakat húzni” a tárgyalásokon, mert azok megnehezítik a tárgyalásokat. Márpedig ha Brüsszel vagy épp London bekeményít, akkor Írországnak nehéz döntéseket kell majd meghoznia az Egyesült Királyságban ragadt északírekről.

 

Negyvenhét év után dobbantottak a britek. És most mi lesz?

 

Incidens nélkül

 

Nagy-Britannia egyébként már ezen a héten felveszi a kapcsolatot több uniós tagállammal, hogy kétoldalú megállapodásokat kössenek gazdasági, kereskedelmi és más területeken (Raab a héten utazik Ausztráliába és Japánba). A kiválás napjától számítva 11 hónapnyi átmeneti időszak erejéig a britek még élvezhetik a tagság előnyeit, de valószínű, hogy ezt a határidőt már nem tudják majd elodázni.

 

A rendőrség a Brexit első napjaiban nem jelentett különösebb incidenseket, egyetlen esetben indult nyomozás – egy norwichi lakóházban ismeretlen elkövetők plakátokat ragasztottak ki a lépcsőházban azt hirdetve, hogy „nem toleráljuk a nem angolul beszélő embereket”.

 

Nagy-Britanniában a bevándorlók elleni bűncselekmények száma az elmúlt években megemelkedett. Nem csak a muszlimok vannak az áldozatok között, de például lengyelek is. A 2016-os Brexit-népszavazás egyik mozgatórugója épp az a narratíva volt, hogy az európai és közel-keleti bevándorlók elveszik a munkát a britektől.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!