Nyitókép: NOEL CELIS/AFP

 

Virológusok szerint a jelenlegi koronavírus genetikai állománya 75–80 százalékban azonos a 2002–2003-as SARS víruséval. A kutatások szerint jelen esetben denevérről tejedt át a vírus az emberekre. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora elmondta, sok kutatóintézet és vállalkozás foglalkozik koronavírus-vakcina fejlesztéssel. Hozzátette, ezek a fejlesztések már előrehaladott állapotban vannak, tehát az új koronavírust már csak integrálni kell a meglévő fejlesztésekhez.

 

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem professzora az M1 műsorában elmondta, a koronavírusnak ez a hetedik ismert fajtája. Hozzátette, a vírus nagyban hasonlít a 2002–2003-as SARS koronavírushoz, körülbelül 75–80 százalékban mutat azonosságot a két vírus genetikai állománya.

 

 hirdetes_810x300  

Állatról emberre terjed

 

Jakab Ferenc elmondta, a koronavírus állatról emberre terjed. A jelenlegi vírus most már szinte biztos, hogy közvetlen vagy közvetett úton denevérről került az emberre. A virológus kiemelte, a 2002–2003-as SARS járvány esetében a cibetmacska volt a közti gazda.

 

„Jelen esetben még nem tudták kimutatni, hogy van-e köztes gazdája a vírusnak”

 

– tette hozzá Jakab Ferenc.

 

Nem a vuhani piacról indult

 

Közölte: Epidemológusok, virológusok vitáznak a kérdésben, de valószínűsíthető, hogy a vírus kiindulási helye nem a vuhani piac volt. Az tény, hogy a vuhani piacról érkeztek az első betegek, de úgy tűnik, maga a vírus nem onnan indult el.

 

A Pécsi Tudományegyetem professzora kiemelte, a piacon több helyszínéről is vettek mintát a kutatók, ki tudták mutatni a vírust, de ez önmagában nem jelent semmit. Jakab Ferenc elmondta, egyelőre nem lehet pontosan lokalizálni, mi volt a vírus tényleges kiindulási pontja.

 

Influenzához hasonló tünetek

 

A virológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus hasonló tüneteket eredményez, mint az influenza, lázzal, fejfájással indul, majd a száraz köhögés is jelentkezik. Hozzátette, súlyosabb esetben légszomjat, nehéz légzést és tüdőgyulladást is eredményezhet.

 

A tünetmentes hordozók is fertőznek 

 

„A vírushordozók a tünetek megjelenése előtt is képesek fertőzni”

 

– mondta Jakab Ferenc. Kiemelte, az utóbbi napokban világossá vált, hogy enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen is át lehet adni a fertőzést.

 

A virológus szerint ez komoly gondot jelent a vírus megfékezésében, mivel nem lehet pontosan nyomon követni a vírushordozókat. Jakab Ferenc azt is elmondta, szerencsére a tünetmentes hordozók  kis százalékban fordulnak elő.

 

Az ötven év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb 

 

„A legfrissebb kutatások szerint a gyerekek és a fiatalok ritkán fertőződnek meg, a legveszélyeztetettebb korosztály az ötven év felettiek”

 

– mondta Jakab Ferenc.

 

Jakab Ferenc kiemelte, sok kutatóintézet és vállalkozás foglalkozik koronavírus-vakcina fejlesztéssel. Hozzátette, ezek a fejlesztések már előrehaladott állapotban vannak, tehát az új koronavírust már csak integrálni kell a meglévő fejlesztésekhez. Azonban a teljes vakcina megalkotása még éveket vehet igénybe – mondta a virológus.

 

A beszélgetés végén a virológus arra is kitért, hogy a koronavírus elleni védekezés hatékony módja az alapvető higiénés szabályok betartása, a kézmosás és a kézfertőtlenítés.

 

Hirado.hu/M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.