Nyitókép: ALEX BRANDON/ASSOCIATED PRESS

 

Még a szokásosnál is megosztóbb volt az amerikai elnök, Donald Trump évértékelő beszéde: a demokrata házelnök, Nancy Pelosi a végén látványosan széttépte Trump beszédének kinyomtatott változatát.

 

Trump – aki saját kormányzását illetően nem fukarkodott a dícsérő szavakkal – belépésekor nem fogadta az ellene alkotmányos vádeljárást kezdeményező házelnök kézfogását.

 

 hirdetes_810x300  

Trump tőmondatokból álló beszédének fő vonulata az amerikai gazdaság erősödésére és ezzel párhuzamosan a mukavállalók helyzetének javulására vonatkozott. A hatalomra kerülése óta töretlen világgazdasági növekedés közben elért javulást szembeállította a válságban kezdődött Obama-korszakkal.

 

Rendre egy meghívott vendéggel demonstrálta egy-egy politikája sikerét: külpolitikáját például Venezuela Egyesült Államok által elismert elnökével, Juan Guaidóval. De volt újra dolgozó ex-hajléktalan, terrorizmus áldozatául esett amerikai önkéntes rokonsága, illegális bevándorló által megölt áldozat rokonsága.

 

 

Trump az alkotmányos vádeljárást nem említette, csak burkoltan szúrt oda a demokratáknak.

 

„A kongresszus tagjaiként nem szabad elfelejtenünk, hogy csak az eredményes washingtoni győzelmek szolgálják az amerikai nép érdekeit”

 

– mondta Trump.

 

A demokraták fejcsóválva ülték végig az elnök beszédét, amelynek minden egyes szakaszát felállva tapsolták meg a republikánusok.

 

Az elnök kampánybeszédnek is beillő évértékelője minden eddiginél inkább Trump valós és vélt eredményeinek ismertetésével telt, fogadtatása jól mutatta az amerikai elit háborús kettészakadását.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!