Nyitókép forrása: maszol.ro

 

Három hónap után megbukott a jobboldali-liberális román kormány. Jelenleg a most baloldaliak által megbukott Ludovic Orban-féle PNL előrehozott választásokat akar elérni, míg a szociálidemokrata PSD és a szintén baloldali Pro Romania a jelenleg „független” RemusPricopie volt oktatási minisztert javasolják miniszterelnöknek. Állításuk szerint többséget is tudnának biztosítani az új kormány számára.

 

Nem teljesen egyértelműek az erőviszonyok, de a PSD nem véletlenül akarja elkerülni az előrehozott választásokat. Orban és Klaus Iohannis államfő ellenben előrehozott választást akar.

 

Az RMDSZ szerint a PNL-kormány „lenullázta az előrehozott választások mellett szóló érveket”. Kelemen Hunor szerint a három hónapig kormányzó Orban-kabinet visszaélve a parlamenti felelősségvállalás intézményével 25 sürgősségi rendeletet fogadott el. A PNL ráadásul be akarta vezetni a kétfordulós polgármester-választást, ami károsan érintette volna a magyar közösséget.

 hirdetes_810x300  

 

Az RMDSZ ezért támogatta az Orban-kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

 

Egyébként a Most-Híd az elmúlt hetekben többször is érvelt amellett, hogy Romániában az RMDSZ is hajlandó volt engedményekre a kormányzásért cserébe. Ez azonban csak féligazság. A fenti helyzet épp arra mutat rá, hogy az RMDSZ a romániai magyarok érdekében hajlandó volt borítani a PSD majd az PNL kormányát is – amire a Most-Híd képtelen volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.