Nyitókép forrása: Politico.eu

 

Hétfőn váratlanul távozott a német kereszténydemokrata CDU elnöke posztjáról, aki 2018-ban Angela Merkel helyét vette át a párt élén.. Annegret Krap-Karrenbauer (AKK) a mai bejelentés szerint idén lemond a pártelnöki tisztségről, és jövőre nem is fogja megpályázni a párt kancellárjelöltségét sem.

 

AKK-t nagyon sokan Angela Merkel utódjaként tartottak számon, bejelentése minimum politikai földrengést jelent a német jobboldal térfelén. Az ügy hátterében egy tartományi CDU-kongresszuson történt szavazás áll. A párt türingiai (Kelet-Németország) regionális ága AKK tiltakozása ellenére a szélsőjobbos AfD-vel együtt szavazva választotta meg a tartományi miniszterelnököt, aki egyébként a liberális FDP színeiben induló Thomas Kemmrich.

 

A szavazás kuriózuma, hogy az AfD hajlandó volt a liberális jelölt javára visszaléptetni saját jelöltjét. A szavazás azért precedens értékű, mert a második világháború óta először fordult elő, hogy egy tartományi kormányfőt a szélsőjobb segítségével választottak meg.  Ennek megfelelően országos felháborodás követte a szavazást, az FDP-s Kemmerich pedig jobbnak látta visszaadni az aznap megszerzett kormányfői posztot.

 hirdetes_300x300  

 

A német CDU elnöke ígéretet tett, hogy Németország nem adja fel a hagyományos autók gyártását

 

Nem elég erős a vezetéshez

 

AKK-t 2018-ban választották meg Merkel utódjául a CDU élére, személye garancia volt a párt középen tartására, és ő volt az elsőszámú esélyese a CDU kancellárjelöltségére is. A német kormányban jelenleg védelmi miniszterként tevékenykedik. A türingiai választás azonban megmutatta, hogy koránt sincs akkor autoritása a párton belül, hogy ki tudja harcolni magának a kancellárjelöltséghet szükséges támogatást.

 

AKK ráadásul eddig következetesen ellenzett bármilyen együttműködést a bevándorlás-ellenes AfD-vel – amely egyébként épp a kelet-német tartományokban a legerősebb. A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számolt be, hogy Kramp-Karrenbauer a CDU nyári tisztújító gyűléséig marad a párt élén.

 

Közös felhívással fordul a német választókhoz Manfred Weber és a CDU elnöke

 

Már vannak is ötletek az utódlásra

 

Mivel a CDU-n belül is többen megkérdőjelezték AKK pozícióját, nem meglepő, hogy bejelentése után azonnal felmerült pár név az utódlásra. Jelenleg potenciális pártelnökként beszélnek Jens Spahn egészségügyi miniszterről, bár az egészségügyi tárca inkább a politikai pálya zsákutcájának, semmint ugródeszkájának számít Németországban.

 

A másik név Friedrich Merz, aki AKK ellenfele volt a párt vezetői posztjáért 2018-ban. Merzről azt érdemes tudni, hogy a német bevándorlás politika és Angela Merkel nagy kritikusa.

 

AKK utódjaként emlegetik még Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormányfőjét, Armin Laschetet is .

 

Közben a politikai ellenfelek még rúgtak párat a földön fekvőbe. A Zöldek kijelentették, hogy oda kel figyelni a jobboldalon megjelenő „potenciális hatalmi vákumra”, és felszólította az összes pártot, hogy „egyértelmű határvonalakon nyugvó tűzfal fenntartására van szükség az AfD-vel szemben”.

 

A nagyra becsült korábbi német szövetségi pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble keserűen jegyezte meg, hogy a CDU így folytatja, következő kancellárjelöltjük biztosan nem lesz kancellár.

 

Angela Merkelben bíznak leginkább a németek a vezető politikusok közül

 

Körkép.sk, Politico.eu, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!