Nyitókép forrása: ta3.com

 

Sajtóértesülések szerint Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter, karrierdiplomata mégsem a Nyugat-Balkánra megy uniós kiküldetésre, hanem jó eséllyel nyugat-afrikai ENSZ.-megbízottként folytathatja pályafutását a választások után. Lajčák korábban már jelezte, hogy nem kíván részt venni a következő kormányban.

 

Nemrég még arról cikkezett a szlovák sajtó, hogy a szlovák külpolitika vezetője, Miroslav Lajčák a Belgrád és Pristina közti tárgyalások uniós közvetítője lesz. Az AFP francia hírügynökség egy neve elhallgatását kérő, magasrangú ENSZ diplomatára hivatkozva azt közölte, hogy Lajčák mégsm a Balkánra megy, hanem a rossz egészségi állapota miatt visszavonult Horst Köhler korábbi német államfő helyét foglalhatja el Nyugat-Afrikában ENSZ-megbízottként.

 

A feladat nem lenne egyszerű, Köhlernek is rengeteg idejébe került, míg sikerült egyáltalán tárgyalóasztalhoz ültetni a térség meghatározó országait (Marokkó, Algéria, Mauritánia ). A gyéren lakott területen a légkört állandó konfliktus terhelik, jelenleg 240 fős ENSZ-békefenntartó teljesít ott szolgálatot. A feszültségek természetesen területi követelésekből adódnak.

 hirdetes_300x300  

 

Lajčák a sajtónak nyilatkozva csak a balkáni megbízás létét erősítette meg, annyit árult el, hogy a következő két héten belül döntést hoz. Azt leszögezte, hogy nem a hazai politikában látja jövőjét.

 

A Nyugat-Afrika ENSZ-megbízotti posztja kapcsán az AFP azt is megemlítette, hogy António Guterres főtitkár több másik diplomatát is felkért a feladatra, de a jelöltek vagy rendre elutasították a lehetőséget, vagy Nyugat-Afrika országai nem kértek az adott jelöltből.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!