Nyitókép forrása: francia24.com

 

A szombat délelőtti adatok szerint több mint 67 ezer ember fertőződött meg a koronavírusok családjába tartozó COVID-19-cel. A halálos áldozatok száma 139 fővel 1526-ra emelkedett. A betegségből kilábalók száma a járvány kitörése óta összesen 8446 fő.

 

Közben Kínában szigorítják a biztonsági intézkedéseket. Bárki, aki a város határain kívülről érkezik vissza Pekingbe, 14 napos karanténba kerül. A rendelkezést a kínai főváros járványmegelőzési munkacsoportja adta ki, és a kínai állami média pénteken késő este számolt be róla.

 

Akik nem jelentkeznek 14 napos karanténra, azok „jogi következményekre számíthatnak”. A hivatalos közlések azonban nem konkretizálták, miképp hajtják végre a 14 napos karantént, ahogy azt sem, pontosan milyen jogi következményekről lehet szó.

 hirdetes_810x300  

 

Klinikai diagnosztika – kritikus tömeg

 

A hatóságok attól tartanak, hogy a járvány a fővárost is ostrom alá veheti, miután az ingázók újra munkára jelentkeznek az újévi szabadságolások után.

 

Az elmúlt csütörtökön Kínában egyik napról a másikra 15 ezer új beteget vettek nyilvántartásba. Jelentések szerint ez amiatt történt, hogy a fertőzöttek közé sorolták azokat a betegeket is, akiket nem labortesztekkel, hanem „klinikai diagnózis” útján (tüdőröntgennel) fertőzöttnek nyilvánítanak.

 

Közben Afrikában is megjelent a kór. Az első, igazolt Afrikai fertőzöttet Egyiptomban diagnosztizálták.

 

Pellegrini szerint az ország egy nagyobb kiterjedésű koronavírus-járványra is fel van készülve

 

Zéró páciens

 

Továbbra is kérdés, honnan indult útjára a járvány. A kórokozó elleni harc egyik kulcsfeltétele a „zéró páciens” megtalálása.

 

A COVID-19 tavaly decemberben indult útjára. A járvány epicentruma a 11 milliós Vuhan kínai város, a hatóságok úgy vélték, hogy a helyi halpiac lehetett a forrás, ahol többek között egzotikus állatokat is kínáltak fogyasztásra (denevért, kígyót, stb.).

 

Kérdés azonban, hogyan jutott ki a kór Kínából? Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint a betegség egy szingapúri luxusszállodában vált globálissá. A szálloda egyik konferenciatermében a Servomex brit földgáz-kutató vállalat menedzserei tartottak találkozót, és a jelek szerint legalább az egyikük fertőzött volt.

 

Miután a 109 résztvevő hazautazott a szállodából, a vírus egy csapásra 5 országban ütötte fel a fejét.

 

Ez fontos momentumnak számít a nulladik  beteg megtalálásához, bár a Servomex közlése szerint a konferenciáról Kínába hazautazók tesztjei negatívak lettek. Épp ezért a WHO egyelőre vonakodik kijelenteni, hogy a szingapúri konferencia lett volna a vírus globális kitörési momentuma.

 

A szakértők szeme előtt a 2003-as SARS járvány példája lebeg. Akkor egy fertőzött kínai orvos egy hongkongi szállodába betérve terjesztette el (akarata ellenére) a kórt az egész világon.

 

Koronavírus: Japánban is van már egy halálos áldozat, Szlovákiában továbbra sincs megerősített eset

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!