Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Az olaszországi hatóságok hétfőn reggel megerősítették, hogy elhunyt a koronavírus negyedik olasz áldozata is az észak-olaszországi Bergamoban.

 

Az egészségügyi hatóságoknak sikerült megtalálniuk a „nulladik” olasz fertőzöttet, akire az összes többi, későbbi megbetegedés visszavezethető. Egy 38 éves férfiről van szó. Most azzal foglalkoznak, hogy felvázolják az illető mozgását az elmúlt hetekben – megpróbálják megállapítani, hol ütheti fel fejét a kór, és így megakadályozhatják annak további terjedését.

 

Az újtípusú koronavírus, a SARS-CoV-19 (amely COVID-19 néven emlegetett tünetegyüttest okoz) Olaszországban eddig 152 embert fertőzött meg. A hírre az európai tőzsdék lejtmenettel reagáltak. Az olasz fő részényindexek 5 százalékot zuhantak, miközben az arany, az amerikai és német államkötvények iránit kereslet felszökött.

 hirdetes_300x300  

 

Az olasz államkötvények hozama nyolc ponttal két hetes maximumra emelkedett. (Kötvényeknél a hozam lényegében kamat, vagyis emelkedik az olasz állam kamatfizetési kötelezettsége a kötvények után.). Az olasz állampapírok kockázati felára pedig az irányadó német felárhoz képest 145 ponttal emelkedett.

 

A piac már most beárazza, hogy a betegség európai terjedése miatt valószínűleg padlót fognak a légitársaságok, shortolni kezdték a Ryanair, az easyJet, az Air France és Lufthansa részvényeit. Ezek árfolyama 7-11 százalékkal esett vissza hétfőn.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!