Nyitókép forrása: wionews.com

 

Ferenc pápa pénteken elfogadta Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a lemondását, akit azzal vádoltak meg egy pedofil pap áldozatai, hogy bár tudomása volt a molesztálásokról, nem jelentette a hatóságoknak, jóllehet a fellebbviteli bíróság januárban felmentette az érseket.

 

„A lemondás nem meglepetés. Philippe Barbarin már egyszer bejelentette a lemondását, majd újra bejelentette, ugyanakkor érezzük, hogy ez nagyon jelentős pillanat az egyházkerület életében” – mondta a francia sajtónak a lyoni érsekség vezetői teendőit Barbarin visszavonulása ellátó Michel Dubost apostoli kormányzó.

 

A lemondott lyoni érsek a KTO francia katolikus televíziónak adott interjúban elmondta: nagyon megviselte az elmúlt négy év peres eljárása.

 hirdetes_810x300  

 

„Úgy vélem, nagy szenvedés volt mindenekelőtt az áldozatoknak, és elsősorban értük kell imádkozni. Ezek szörnyű tettek voltak. Fontos, hogy új lapot nyissunk, és egy olyan valaki álljon a lyoni egyházkerület élén, akivel megkezdhető ez az új fejezet” – fogalmazott Barbarin, aki nem sokkal azután jelentette be, hogy ismét benyújtja a lemondását a pápának, hogy január 30-án a fellebbviteli bíróság felmentette.

 

A 69 éves érseket 2019. március 7-én első fokon bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy lyoni bíróság. A bírák első fokon úgy ítélték meg, hogy amikor Barbarin 2014-ben bizonyosan értesült a molesztálási ügyekről, a feljelentés helyett „az egyház védelmét választotta”. Az egyházi vezető az ítéletet követően azonnal lemondott, de az ártatlanság vélelmére hivatkozva a pápa akkor nem fogadta el a lemondást, jelezve, hogy meg kívánja várni a fellebbviteli bíróság döntését, így Barbarin hivatalosan Lyon érseke maradt, de a pápa „javaslatára” visszavonult.

 

A Le Point című hetilapban február 5-én megjelent interjúban Barbarin elmondta, hogy a felmentés ellenére a molesztálási ügy megváltoztatta őt, és tudja, hogy az örökre a nevéhez tapadt. Megerősítette, hogy 2014 előtt, mielőtt személyesen is találkozott az egyik áldozattal, nem tudott a molesztálásokról.

 

„Hirtelen ébredtem rá, hogy ezek a cselekmények mit is jelentettek konkrétan, mekkora szenvedést az áldozatoknak. Mostmár tisztában vagyok azzal, hogy nem hoztam meg a kellő intézkedéseket” – mondta Barbarin.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!