Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Szír Emberjogi Megfigyelő Központ jelentése szerint Szíriában egy merényletben megölték az iráni Forradalmi Gárda egyik magasrangú vezetőjét. Az esetre még pénteken került sor.

 

Az iráni Fars hírügynökség jelentése szerint Farháda Dabiriana „mártírként” halt meg, de arra nem tért ki, pontosan milyen beosztással szolgált a gárdában.

 

A hivatalos álláspont szerint Irán azért küldte Dabirianát Szíriába több más tiszttel egyetemben, hogy támogasság Bassár el-Aszad rezsimjét. Dabiriana korábban harcolt az Iszlám Állam dzsihadistái ellen Palmüránál.

 hirdetes_810x300  

 

Az iráni álláspont szerint Dabiriana „merénylet” áldozata lett, de egyelőre nem tudni, ki a felelős érte. Ellenségei viszont akadtak bőven. A gárda magasrangú tisztje szoros kapcsolatban álla Hezbollah vezetőjével, amely az iráni érdekek térségbeli érvényesítésekor nem nagyon van tekintettel az emberi jogokra vagy a hadviselés szabályaira.

 

Az év elején Irán már elvesztett egy kulcsfontosságú katonai vezetőt. Kasszim Szulejmánit, aki Irán harmadik legfontosabb vezetője volt, az amerikaiak ölték meg egy légicsapásban. Washington szerint megelőző csapásról volt szó, mert amerikai célpontok ellen készült támadás.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!