Nyitókép: reprofoto (fb-live)

 

A magyar kormány mai ülésén, a veszélyhelyzet hetedik napján több húsbavágó döntést hozott a koronavírus-járvány negatív következményeinek visszaszorítása érdekében.

 

„Az eddigi egészségügyi, járványügyi intézkedések után elérkezett a gazdasági döntések ideje”

 

–tájékoztatott a magyar miniszterelnök, melyek legfontosabb célja, hogy megvédje a munkahelyeket és újraindítsa a gazdaságot.

 

 hirdetes_400x285  

Az Orbán Viktor által bejelentett első, legsürgetőbb lépések a következők:

 

1. A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettséget az év évégéig felfüggesztik

 

2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek

 

3. A holnaptól felvett új fogyasztói hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat + 5 százalékban maximalizáljuk

 

4. A gazdaság több szektora már most súlyos gondokkal küzd, akikkel a magyar kormány folyamatosan egyeztet. A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatások, személyszállítás körében, szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészégen elengedjük. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentsük, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig.

 

A KATA szerint (szerk. meg. átalányadó) adózó taxisok átalányadó fizetését június 30-ig elengedjük. Ezekben az  ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedjük, azt sem kell megfizetni.

 

5. Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

 

Az alaprendeletet a magyar kormány a mai napon közzéteszi, a részletszabályokat pedig holnap ismerhetjük meg.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.