Nyitókép: YiuTube/reprofotó

 

Erős fejfájás, magas láz, fojtogató köhögés. A két koronavírussal fertőzött prágai egyetemista lány őszintén beszélt arról, hogy milyen tünetekkel jelentkezett náluk a megbetegedés és milyen lefolyása volt a COVID-19-es vírusnak. A videóban elhangzottak bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a megbetegedés a fiataloknál sem egyszerű lefolyású.

 

A körzeti orvos kinevette a szájmaszk miatt

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik diáklány (Eva) nagy valószínűséggel vagy a prágai tömegközlekedésen, vagy az üzletben fertőződött meg. Mivel Eva az utóbbi időben nem volt külföldön, ezért az orvosok nem tartották veszélyesnek.

 

Múlt héten azonban magas láz, erős fejfájás, köhögés és rossz közérzet gyötörte. Amikor felhívta a körzeti orvosát, azt mondta neki, tárcsázza a 112-es segélyhívó számot. Ott közölték vele, hogy amennyiben nem fullad és nincs életveszélyben, forduljon a higiéniai állomáshoz. Míg sikerült odatelefonálnia, öt óra telt el.

 

Eva a higiénikusoknak körülírta a tüneteit, akik irányadó információnak azt tekintették, hogy nem volt semmilyen rizikós külföldi országban. A diáklánynak mindössze annyi „jó“ tanácsot mondtak, hogy lépjen kapcsolatba a körzeti orvosával. Így is történ, a körzeti orvos pedig azt mondta Evának, hogy álljon meg nála.

 

A diáklány szájmaszkkal az arcán ment el a körzeti orvosához, aki kinevette a szájmaszkja miatt. Miután az orvos kivizsgálta, azt mondta, hogy influenzája van, feküdje ki, nincs szükség semmiféle karanténra.

 

Leteremtette az orvos

 

Azonban a cseh diáklány egészségi állapota nem javult, éppen ellenkezőleg. Mivel szombatra rosszabbul lett, ezért úgy döntött, hogy ellátogat a készültségre. A motolai kórházba a lakótársa kísérte el, metrón. A beteg lányra a kivizsgálás után kritikát zúdított az orvosnő, mondván nagy valószínűséggel koronavírussal fertőzött, ezért neki is karanténba kell vonulnia miatta. Ezután letesztelték a lányt és hazaküldték.

 

Az orvos másnap azzal hívta fel Evát, hogy pozitív lett a tesztje, emellett azt tanácsolta neki, hogy vegyen be paralent és őrizze meg a nyugalmát. Ezután a lányt felhívták a higiéniáról, ahol mindenkit be kellett jelentenie, akivel kapcsolatba került.

 

Egy nappal később a tünetek a lakótárásánál, Petránál is jelentkeztek. Petra azonban a kórház túlterheltsége miatt egy hétig várt a tesztelésre.

 

Nagyon kevés is elég ahhoz, hogy megfertőződjünk

 

A két koronavírussal fertőzött lány története az élő példa arra, hogy amennyiben a teszteket nem fogják időben elvégezni, a vírust nem fogják tudni megállítani. Maga a diáklány is bevallotta, hogy rövid időn belül rengeteg embert fertőzhetett meg, köztük egészségügyi dolgozókat is, akiknek miatta kellett karanténban vonulniuk.

 

A két cseh lány elbeszéléséből kiderült, hogy mindkettejüknél más módon jelentkeztek a tünetek. Míg az egyiknél magas lázzal, száraz köhögéssel és erős fejfájással, addig a másiknál torok- és légcsőkaparással, valamint légzési nehézségekkel jelentkezett a vírus, ehhez csatlakozott a továbbiakban a láz, valamint a végtagokban érzett fájdalom.

 

A diáklányok arra kérnek bennünket, hogy ne becsüljük alá a megelőzést, hordjunk szájmaszkot és a gumikesztyűről se feledkezzünk meg, mert nagyon kevés is elég ahhoz, hogy megfertőződjünk.

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.