Nyitókép: EPA/Julian Simmonds

 

A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus-járvány megfékezése végett – jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök. Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett, de három hét múlva felülvizsgálják, és ha lehetséges, enyhítik a korlátozások szigorát.

 

Johnson a nemzethez intézett televíziós beszédében közölte: a lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. A kormányfő azt kérte, hogy ahol ez lehetséges, mindenki inkább szállíttassa házhoz az élelmiszereket.

 

 hirdetes_300x300  

A nem alapvető fontosságú – például elektronikai vagy ruházati – cikkeket árusító üzleteknek azonnali hatállyal be kell zárniuk. Naponta egy szabadtéri testedzés – séta, futás, biciklizés – engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal.

 

Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha a munkahelyére utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

 

Nem tarthatók emellett esküvők, keresztelők és egyéb ceremoniális társadalmi rendezvények, de a temetések továbbra is engedélyezettek.

 

A brit miniszterelnök azt mondta: tudja, hogy az előre vezető út nehéz, de a következő időszakban sajnos sokan fognak még belehalni a járványba.

 

„A járvány elleni harcban mindenki sorkatona, mindenkinek kötelessége az összefogás e betegség terjedésének megállítása és sok-sok ezer emberélet megmentése érdekében”

 

– fogalmazott a brit kormányfő.

 

Johnson már előző esti sajtóértekezletén hangsúlyozta: jóllehet nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett, de ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor szigorításokra lesz szükség.

 

A legújabb adatok alapján az Egyesült Királyságban hétfőig 335-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, az azonosított fertőzöttek száma 6650.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!