Nyitókép forrása: lesoir.be

 

Az Egyesült Államok 15 millió dolláros jutalmat kínál annak a személynek, aki információkat szolgál Nicolas Maduro venezuelai elnök letartóztatásához drogkereskedelem miatt. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter erről csütörtökön számolt be.

 

Az AFP hírügynökség közlése szerint az amerikai igazságügyi minisztérium Madurót és (egyébként vaskézzel uralkodó) kormányát narkóterrorizmussal vádolta meg, és hivatalosan azt feltételezik, hogy a venéz elnök áll a Cártel de los Soles kokainkartell élén, akik között számos venezuelai kormánytag és katonai vezető is tartozik.

 

Az amerikai vád szerint a kartell 200-250 tonna kokaint csempészett ki az országból a venezuelai kormány védelme alatt.

 hirdetes_300x300  

 

Azt már korában is tudni lehetett, hogy Maduro hatalmát elsősorban a kokaincsempészetben és termelésben érintett kormánytagoknak és főleg katonai vezetőknek köszönheti.

 

Az USA igyekszik Juan Guaidó ellenzéki vezért hatalomra juttatni, egyelőre azonban sikertelenül. A világ nagyobbik része nem tartja Madurót legitim elnöknek, elég nyilvánvaló ugyanis, hogy a legutóbbi elnökválasztásokat elcsalta, katonák őrizték „a rendet” az urnáknál, az ellenzéki politikusokat vagy saját házukba, vagy börtönbe zárták.

 

A Maduro-rezsim korábban sem riadt vissza attól, hogy a katonaságot a lakosság ellen vesse be. Így volt ez a gazdasági összeomlás kezdetekor is, mikor a katonák az egyik élelmiszerraktárat megrohamozó éhező emberek tömegébe lőttek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!