Nyitókép: archív

 

Németországban átlépte a 35 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 37 323 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4332-vel – 13,1 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 32 991-nél. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 164-ről 206-ra emelkedett.

 

A fertőzöttek számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag alacsony. Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. A kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft – DKG) legutóbbi, szerdai tájékoztatása szerint egyetlen intenzív osztályon sem okoz gondot a Covid-19 súlyos eseteinek ellátása, de már érezhetően emelkedik a betegek száma. A hullám felerősödése a következő időszakban, nyolc-tíz napon belül várható. Németország igyekszik segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak, az utóbbi napokban Olaszországból és Franciaországból is átvettek néhány beteget.

 

Belgiumban a délben bejelentett adatok szerint az előző napi mintegy 700-hoz képest csütörtökön jelentősen több, csaknem kétszer annyi új fertőzöttet regisztráltak. Közel 1300-zal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, ezzel számuk 6235-re emelkedett. A halottak száma a szerdai 56-tól valamivel elmaradt, csütörtökre 42-en haltak meg a betegségben.

 hirdetes_810x300  

 

A La Libre Belgique című belga napilap arról számol be, hogy szerda óta 128 ember hagyhatta el a kórházakat, de 536 embert beszállítottak. Ezzel a kórházi ellátásban részesülők száma 2652-re nőtt, közülük 605 embert – az előző napi adatokhoz képest 131-gyel többet – intenzív osztályon ápolnak.

 

A súlyos légzőszervi panaszokkal ápoltak száma egy nap alatt mintegy megduplázódott, csütörtökön 420 embert részesítettek különleges ellátásban – írták.

 

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai nem tükrözik pontosan a koronavírus terjedését tükröző valódi helyzetet, mivel a jelentés jelenleg csak a súlyos, kórházi ápolásra szorulók számát rögzíti – tették hozzá.

 

Hollandiában a frissen közzétett adatok szerint a reggel bejelentett 852 új esethez képest tovább, több mint ezerrel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az országban összesen 7440 ellenőrzött fertőzöttet tartanak nyilván.

 

A reggel nyilvánosságra hozott 80 új haláleset mellett a holland egészségügyi intézet (RIVM) friss jelentése szerint további 78 embert halt meg csütörtökön, ezzel délutánra 434 emelkedett a decemberben Kínában megjelent koronavírus okozta járvány következtében elhunytak száma.

 

Luxemburgban, ugyancsak csütörtökön a fertőzöttek száma 234-gyel gyarapodott, ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban 1333 fertőzött van. A halottak száma ötödik egymást követő napon sem változott, maradt nyolc, továbbra is hatan gyógyultak fel a betegségből.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!