Nyitókép forrása: nato-pa.int

 

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy Észak-Macedónia a csatlakozási nyilatkozat benyújtásával teljesítette az utolsó hivatalos lépést is afelé, hogy az Észak-atlanti Szövetség (NATO) teljes jogú tagja legyen. Az AFP hírügynökség közlése szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalosan is bejelentette Észak-Macedónia csatlakozását.

 

Észak-Macedónia pénteken hivatalosan is a NATO 30. tagjává vált. Erre azért csak most került sor, mert a korábban csak Macedónia nevet viselő ország több évtizedre visszanyúló történelmi vitát folytatott a NATO-tag Görögországgal saját neve használatának jogosságáról. Ez az ország névváltoztatásával megoldódott, így Görögország sem kívánta tovább megvétózni Észak-Macedónia csatlakozási szándékát.

 

A csatlakozás döntő pillanat tavaly februárban érkezett el, a NATO-tagállamok ekkor írták alá Észak-Macedónia csatlakozási szándéknyilatkozatát, amit később minden országnak ratifikálnia is kellett.

 hirdetes_400x285  

 

A nyugat-balkáni országnak nagyjából 13 ezer fős hadserege, néhány harcászati helikoptere, néhány száz páncélozott harckocsija és három tucat tankja van, így nem képvisel számottevő erőt. Ennek ellenére a görög vita lezárása és NATO-tagsága stabilitást hozhat a folyton forrongó Balkánra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.